Je eerste plant.

Je eerste plant.

Bij sommigen gebeurt het eerder dan bij anderen, maar uiteindelijk komt iedereen tegenover één van de belangrijkste gebeurtenissen in zijn of haar leven te staan: het kopen van je eerste plant. Naar alle waarschijnlijkheid ben je als kind wel in aanraking gekomen met de planten en bloemen van je moeder in het ouderlijk huis, maar tijdens je jongere jaren heb je wel iets anders te doen dan aandacht besteden aan planten. Maar dan komt opeens het moment waarop je behoefte krijgt aan wat groens in je leven, vaak veroorzaakt door het op kamers gaan of het intrek nemen in je eerste huis. En behalve als je een plantje cadeau krijgt van een vriendelijke oudtante, wordt je dan opeens geconfronteerd met een keuze uit honderden verschillende soorten planten. Iemand met gevoel voor humor zou zelfs kunnen zeggen dat je door de bomen het bos niet meer kunt zien. Gelukkig valt het kiezen van je eerste plant allemaal reuze mee met enkele tips en tricks. Lees de volgende punten door en binnen de kortste keren heb jij een pracht van een plant in huis staan!

Het uiterlijk van je plant.

Het eerste wat je moet bepalen is ook meteen het belangrijkste; hoe wil je dat je plant eruit ziet? Zoals eerder gezegd zijn er veel verschillende soorten planten, maar je kunt je keuzemogelijkheden flink verminderen door twee keuzes te maken. Wil je een plant met bloemen of zonder bloemen en hoe hoog wil je dat je plant is. De keuze tussen bloeiende of niet bloeiende planten is puur persoonlijk. Een plant met bloemen geeft meer kleur en diversiteit in de kamer, maar een groene plant heeft vaak een natuurlijkere uitstraling in het huis. De keus voor de lengte van een plant is meer praktisch aangezien een grotere plant niet overal in huis past. Gebruik onze plantzoeker om er achter te komen welke planten aan jouw criteria voldoen.

Waar komt de plant te staan?

Na het kiezen van het soort plant is het ook belangrijk om te overwegen waar in huis of kantoor de plant komt te staan. Sommige planten hebben meer zonlicht nodig dan andere bijvoorbeeld en zullen dus bij een raam moeten staan. Andere planten kunnen juist weer niet goed tegen direct zonlicht. Wij hebben de lichtintensiteit van een plek in een kamer ingedeeld in drie types: schaduw, half-zon en volle zon. Bepaal wat voor type de plek is waar jij je plant neer wilt zetten door deze gids te volgen. Ook is het voor veel planten belangrijk dat het niet teveel tocht op hun standplaats. Een goede plek voor een eerste plant is dus redelijk dicht bij het raam en niet vlak bij een deur. 

De verzorging van je plant.

Tot slot is niet elke plant even makkelijk te verzorgen. Veel mensen denken vaak dat het verzorgen van planten onvoorstelbaar lastig is, maar het valt allemaal reuze mee. Uiteindelijk is wat water zo nu en dan het enige wat planten nodig hebben. Ben je iemand die vaak voor langere periodes niet thuis is of veel moeite heeft er eens in de week aan te denken om je plant water te geven, dan kun je beter voor een plant gaan die wat minder vaak water nodig heeft. Voorbeelden zijn cactussen en palmen, die gewend zijn aan het weinige water in woestijnomgevingen. Maar andere planten zijn ook prima te verzorgen, kijk even op de specifieke plantpagina's voor waterbehoeftes. Te veel gedoe? Maak gebruik van onze App met slimme watermeldingen.

En zoals altijd, mocht je hulp nodig hebben bij het kiezen van je eerste plant neem dan even contact op via mail/Twitter/Facebook!

Verder lezen

    ... ...