Hoeveel licht heeft mijn plant nodig?

Vergelijkbaar met de waterbehoefte hangt de hoeveelheid zonlicht die een plant nodig heeft af van het soort. Planten uit de woestijn, zoals cactussen en palmen, zijn gewend aan intens, direct zonlicht.

Daarentegen zijn er ook planten die in een donkerder klimaat leven, of planten die onder het bladerdak van grotere bomen leven in het regenwoud. Deze zijn gewend aan veel schaduw of in ieder geval gedeeltelijk schaduw. Deze planten vinden het dan ook niet prettig om op een hele lichte plek direct voor een raam te staan waar vaak de zon op staat. Het seizoen speelt ook een rol in de lichtbehoeftes van een plant. In de lente en zomer is het zonlicht een stuk sterker dan in de herfst en winter. Het is dan ook aan te raden om binnenplanten die in de winter wel tegen direct zonlicht kunnen goed in de gaten te houden gedurende de zomer. Over het algemeen zijn planten in drie categorieën in te delen:

  1. Direct zonlicht
  2. Halfschaduw
  3. Schaduw

Direct Zonlicht

Staat een plant voor een raam dat naar het zuiden kijkt, dan krijgt deze veel direct zonlicht. Niet alle planten kunnen hier even goed tegen. Voornamelijk woestijnplanten zijn geschikt voor dit soort plekken. Let wel op, vaak worden planten in een kwekerij onder gematigd licht gekweekt. Dit betekent dat ook woestijnplanten niet meer gewend zijn aan veel direct zonlicht. Zet deze planten de eerste paar weken dan ook niet direct voor het raam, maar verplaats de plant geleidelijk naar het raam toe. 

(half)schaduw

Het overgrote deel van de planten is geschikt voor een halfschaduw positie. Op deze positie krijgt een plant zo nu en dan direct zonlicht, of veel indirect licht via reflectie of iets dergelijks. Denk hierbij aan planten die wat verder van het raam afstaan (3-5 meter), of planten die naast het raam staan in plaats van ervoor. Soorten die geschikt zijn voor deze standplaats zijn onder andere de Spathiphyllum, Anthurium en Dracaena. 

Schaduw

Aangezien planten van nature licht nodig hebben om te overleven, zijn er maar weinig planten die het goed doen op plekken waar weinig daglicht komt. Gelukkig zijn er toch een aantal plantensoorten die zich hebben aangepast aan hun donkere natuuromgeving en het dus ook prima doen in donkere plekjes in huis. Een voorbeeld daarvan is de Rhapsis palm, maar er zijn meer palm en cactussoorten die het goed doen onder weinig licht. Over het algemeen zijn palmen en cactussen het makkelijkst in onderhoud, omdat ze in allerlei situaties kunnen leven en vaak weinig water nodig hebben. Let wel op; een kamer zonder ramen, zoals een kelder, is echt geen fijne plek voor jouw groene amigo's. Ze zullen zich een tijdje sterk houden, maar na verloop van tijd zullen ze het hier simpelweg niet uithouden door gebrek aan licht.

Verder lezen

    ... ...