Op de juiste manier je plant water geven.

Op de juiste manier je plant water geven.

Het water geven van een plant wordt voor veel mensen gezien als een pittig klusje. Dit terwijl het iets relatief simpel is; je pakt een gieter en geeft de plant een slokkie water eens in de zoveel dagen. Wat kan er nou mis gaan? Het probleem is dat er zoveel verschillende plantsoorten zijn die allemaal andere waterbehoeftes hebben, dat mensen vaak door de bomen het bos niet meer zien. Hieronder hebben we wat tips en trucs samengesteld waarmee je de meeste planten op de juiste manier water kunt geven. Wil je de specifieke water behoeftes van een plantensoort weten, kijk dan even op onze verzorgingspagina.

Ultieme tip

Wil jij het beste voor je plantjes maar vergeet je ze weleens water te geven, of weet je niet hoe vaak en wanneer dat moet? De ultieme tip hiervoor? Gebruik de Plantsome App. Hij helpt je bepalen hoeveel en hoe vaak je groene vriend een drankje nodig heeft. Zo vergeet je nooit meer om water te geven!

Hoeveel water geef je?

Waarschijnlijk de vraag waar de meeste mensen zich achter hun oren krabben; "Hoeveel water heeft mijn plant nodig?". Helaas is er niet één antwoord op die vraag, het hangt nogal af van het type plant. Zo zijn er planten die oorspronkelijk uit de woestijn komen en die dus gewend zijn om op niet zoveel water te overleven. Planten die uit het regenwoud komen zijn daarentegen weer heel veel water gewend.

Om toch een richting aan te geven laten we een plant als voorbeeld nemen. De Ficus Benjamina is een plant die oorspronkelijk uit het regenwoud komt en heeft over het algemeen relatief kleine bladeren. De variant in ons voorbeeld is 80cm hoog en momenteel is het zomer. Uitgaande van een normale luchtvochtigheid en kamertemperatuur in huis (zo'n 20 graden) en dat Ficus niet continue in direct zonlicht staat heeft deze plant zo'n 250ml water per week nodig, oftewel één vol drinkglas. In de winter neemt dit af tot 160ml per week. De Ficus is een plant uit het regenwoud en wil dus continue vochtige grond hebben. Komt jouw plant uit de woestijn, geef deze plant dan minder dan 250ml per week.

Verschilt de plant ook op andere factoren, pas hier dan ook de hoeveelheid water op aan. Makkelijker is natuurlijk om even in onze database van plantensoorten te kijken om de exacte hoeveelheid water voor jouw plant te vinden.

Een paar dingen waar je op moet letten: laat een plant niet met zijn wortels in het water staan. Net zoals wij het niet prettig vinden om natte voeten te hebben is dit bij planten ook het geval. Er kan wortelrot optreden, en dit is niet goed voor de plant. Als je plant nog in zijn kweekpot zit, dus met gaten aan de onderkant, dan is er een makkelijk trucje om erachter te komen hoeveel water je plant nodig heeft. Komt er bij het water geven water van onderen uit de pot, dan heb je te veel water gegeven. Zo leer je na een paar keer proberen hoeveel water je plant ongeveer nodig heeft.  

Sproeien

Regelmatig sproeien met een plantenspuit zal veel binnenplanten ook goed doen. Door de verwarming wordt de luchtvochtigheid binnenshuis al snel een stuk lager. Dit kan je als mens ook merken door droge ogen bijvoorbeeld, maar planten hebben hier net zoveel last van. Het is daarom aan te raden jouw planten eens in de twee weken te besproeien met een plantenspuit, of zet een warme douche aan en laat ze een tijdje in de badkamer staan waar de luchtvochtigheid lekker hoog is (niet onder de douche dus!). 

Hoe vaak geef je water?

Hoe vaak je een plant water geeft hangt natuurlijk ook samen met de zeven bovenstaande factoren. Echter is het over het algemeen zo dat de meerderheid van de planten het prettig vind om altijd vochtige grond te hebben. Dus niet kletsnat maar ook niet kurkdroog. Een goede truc om dit te meten is door je vinger in de potgrond te steken. Kleeft er nog potgrond aan je vinger als je hem er weer uithaalt? Dan is de grond nog te vochtig, wacht een paar dagen met water geven. De meeste planten kunnen af met één keer per week water geven, mits de juiste hoeveelheid water wordt gegeven.

Let wel op, er zijn uitzonderingen op deze regels. Vooral planten die uit de woestijn komen zoals palmen en cactussen vinden het juist prettig om zo nu en dan in droge grond te staan. Kijk even op de specifieke pagina van je plant voor meer informatie. 

Het tijdstip van water geven.

Over het algemeen wordt aangeraden om planten in de ochtend water te geven. Dit is het moment waarop zowel het water als de plant nog koel zijn. Zeker in de zomer vind een plant het niet leuk als hij op een warme dag in de middag of avond koud water krijgt. De plant is op dat moment zelf redelijk warm, en de shock van het koude water kan ervoor zorgen dat hij geel blad krijgt of blad verliest. Je hoeft er zeker niet de wekker om vijf uur voor te zetten, maar ergens tussen 7 en 10 uur in de ochtend water gieten is ideaal. 

Temperatuur van het water.

Zoals hierboven is aangegeven heeft de temperatuur van het water ook invloed op het water geven. Een goede regel is om de watertemperatuur ongeveer gelijk te houden aan de kamertemperatuur. Is het redelijk warm in huis, zorg er dan voor dat het water ook iets warmer is. Over het algemeen is dus beter als het water iets warmer is dan ons drinkwater. 

Gun jij jouw groene amigo’s ook wat meer geluk? Met deze tips moet dat zeker lukken. Op zoek naar een nieuwe amigo? Zoek via de Plantzoeker of de Kamerplanten pagina naar de ideale match. Of zoek je meer inspiratie voor de perfecte Urban Jungle? Volg ons dan op Facebook en Instagram!

    Verder lezen

      ... ...