Verpotten? Dat doe je zo!

Verpotten? Dat doe je zo!

Het voorjaar is begonnen en dat betekent dat we weer mogen verpotten! Nooit gedaan? Aai.. Je bent niet de enige! Een plant verpotten wordt vaak gezien als een vervelend klusje, of zelfs helemaal vergeten bij de verzorging van onze groene vrienden. Toch raden wij je aan om dit af en toe te doen, dit zorgt er namelijk voor dat jouw favoriete amigo fris en fruitig blijft! Waarom? Lees snel verder en leer hoe je jouw bladmattie moet verpotten. 

 

 

Waarom dan?

De meeste amigo's groeien lekker hard en als ze lekker in hun plant zitten, hebben hun wortels ruimte nodig om te kunnen groeien. Als ze eenmaal zijn verpot, stimuleert deze ruimte en de nieuwe potgrond de groei en voorkomt het verstikking van de wortels. Daarnaast is oude potgrond vatbaarder voor ziektes en hoef je minder vaak water te geven doordat je meer water in 1x kan geven!

 

Wanneer mogen we verpotten?

Wanneer de lentekriebels in aantocht zijn, weet jij: je mag gaan verpotten! Je kan het hele jaar door je planten verpotten, maar we raden je toch écht aan dit niet in de winter te doen. Vanaf het voorjaar start de groeiperiode van jouw amigo's en dan kunnen ze het allerbeste omgaan met heftige veranderingen zoals verhuizen naar een ander potje. 

 

Een nieuwe plant

Als je nét een nieuwe amigo hebt besteld, raden wij je aan deze nog lekker even in zijn kweekpotje te laten zitten. Deze heeft namelijk gaten waar het overtollige water uitloopt zodat je wortels niet verzuipen. Daarnaast is het prettiger voor je plantje om eerst even te wennen aan z'n nieuwe leefomgeving voordat er radicale verhuizingen gaan plaatsvinden. 

 

Verpotten naar een pot met watergat

Sommige potten hebben een gat onderin waardoor water weg kan lopen als er teveel water wordt gegeven. Dit is handig, aangezien anders dit overbodige water onderin de pot blijft staan, wat ervoor kan zorgen dat de wortels gaan rotten. Om ervoor te zorgen dat je vloer niet kletsnat wordt is het wel nodig om een schotel te zetten onder deze potjes. 

 

Verpotten naar een pot zonder watergat

Bij potten zonder watergat onderin heb je wat meer mogelijkheden in stylen en vormen. Dit soort potten worden vaak ook als moderner beschouwt, het heeft dus wel als nadeel dat de wortels van de plant kunnen gaan rotten. Een tussenoplossing is het gebruiken van een laag speciaal grind, vulcastrat. De plant zet je dan bovenop deze laag, zodat de wortels boven niet verzuipen in te veel water. 

 

Oude planten verpotten

Planten die je al een tijdje hebt vinden het ook fijn als elke 1 tot 2 jaar in een grotere pot worden gezet met vers grond. Als de wortels boven de grond uitkomen of onderuit de pot dan is het hoog tijd om te verpotten naar een grotere pot Ook als een plant ziek is geweest kan het goed zijn om de potgrond te vervangen zodat alle ziektes die in de oude grond zaten weg zijn. Het ligt aan de groeisnelheid van een plant hoe snel deze verpot moet worden. Kijk voor meer informatie bij de specifieke plantensoort op de verzorgingspagina. 

 

Benieuwd naar onze andere voorjaarsverzorgingstips? Check dan deze blog, heel gauw! Oh en voor alle planteninspo ben je op onze Instagram en Facebook op het goede adres.

 

Verder lezen

    ... ...