Japandi interieur

Wat is Japandi?

Heel letterlijk genomen is het woord een samenvoeging van twee stijlen: Japans en Scandinavisch! Beide stijlen staan bekend als minimalistisch, functioneel en warm, maar zijn toch erg verschillend. Waar Scandinavisch de focus legt op strakke, simpele lijnen of juist de rustieke kant op gaat is Japans ornamenteler. Functionaliteit blijft een prioriteit, maar er wordt meer gebruik gemaakt van sierelementen gebaseerd op traditionele Japanse ontwerpen. Japandi is de ultieme mix van Scandinavische eenvoud en Oosterse sfeer!

Kleuren

Scandinavische én Japanse interieurs staan bekend om minimalistisch, warm kleurgebruik in combinatie met een overvloed aan natuurlijk licht, dus dat Japandi voornamelijk gebruikt van warme wit- en grijstinten in combinatie met aardetinten zoals bruin, kaki en terracotta zou geen verassing moeten zijn.

Materialen

Als het aankomt op materialen leunt Japandi voor zijn kenmerkende sfeer en warmte volledig op de natuur! Hout, papier, natuursteen, rotan en natuurlijke stoffen als jute, linnen, katoen en wol zorgen voor het knusse ‘Hygge’ gevoel waar Scandinavische design bekend om staat.

Vormen & texturen

Naast natuurlijke materialen staat Japandi bekend om het combineren van organische vormen en strakke lijnen. Handgemaakte meubels, minimalistische contouren en gelaagde texturen zorgen voor een warme uitstraling zonder al te veel poespas. Bonuspunten scoren? Integreer het Japanse concept ‘Wabi-sabi’! Niet alles hoeft perfect, symmetrisch of glad te zijn. Omarm de uniekheid en schoonheid van imperfecties om je interieur extra authenticiteit uit te laten stralen.

Welke planten passen erbij? 

Japandi interieurs omarmen de natuur, dus planten zijn onmisbaar! We hebben voor de plantenadviezen naast elke foto gekeken naar bonsai-achtige planten voor een extra Oosterse touch, en planten zonder al te veel patronen om de nodige rust in te brengen. Het enige wat jij verder thuis nog hoeft te doen, is rekening houden met hoeveel licht jouw toekomstige groene amigo’s in hun nieuwe huis krijgen.

Het enige wat jij verder thuis nog hoeft te doen, is rekening houden met hoeveel licht jouw toekomstige groene amigo’s in hun nieuwe huis krijgen.

Is een Japandi interieur niet helemaal jouw ding?

We lichten deze maand onze vier favoriete interieur stijlen uit, inclusief bijpassend plantenadvies. Ga voor retro met mid-century modern, stoer en strak met industrieel, of ga op de maximalistische wijze helemaal los met kleur.

Foto credits
Foto 1 – Dezeen
Foto 2 –  Domino
Foto 3 – Dezeen
Foto 4 – Architectural Digest

Ga voor een andere stijl