6 tips om jouw planten de vakantie te laten overleven

6 tips om jouw planten de vakantie te laten overleven

De zomer staat voor de deur en je hebt je vakantieplannen vast al gemaakt! Of je nou met je caravan in de file naar Zuid-Frankrijk staat of in een hutje op de Veluwe bivakkeert, jouw groene huisgenoten gaan je missen. Gelukkig hebben wij aan ze gedacht! In deze blog geven we je 6 tips zodat jij je huisgenoten niet verwaarloost tijdens je welverdiende vakantie.

 

1. Verminder het licht

Hoe minder licht planten krijgen, hoe minder water ze nodig hebben voor de fotosynthese. Ga nu niet gelijk al je planten in een donkere kelder zetten want te weinig licht trekken ze ook weer niet. Een paar meter verder van het raam vandaan of de gordijnen een stukje dicht kan al veel schelen in het waterverbruik van jouw plant. 

 

2. Geef genoeg water voor vertrek

Dit is natuurlijk een inkoppertje, maar zorg ervoor dat al jouw planten vlak voor vertrek nog even goed water hebben gekregen. Zet, als het kan, je planten even onder de kraan zodat de grond goed is doordrenkt, maar er geen water onderin de pot blijft staan. Dan houden ze het toch weer een aantal dagen extra uit zonder jouw liefdevolle aandacht. Onze Gerrit de Gieter is de moeilijkste niet. Hij helpt je maar al te graag met deze nobele klus.Gerrit de gieter

 

3. Geen voeding

Dat klinkt misschien wat onverwachts, maar extra voeding zorgt er juist voor dat een plant actiever wordt om te gaan groeien. Dit kost méér energie en dus ook meer water om die groei voor elkaar te krijgen. Als je normaal extra voeding geeft aan jouw plant is het slim om hier een week voor de vakantie mee te stoppen. 

 

4. Zorg voor gezelligheid

Niemand wil alleen zijn tijdens een vakantie, ook planten niet! Plus het geeft ze een kans om eens goed te roddelen over hun baasjes en de laatste nieuwtjes met elkaar te delen. De iets serieuzere kant van het verhaal is dat wanneer je planten dicht bij elkaar zet in een kleine ruimte ze een veel hogere luchtvochtigheid kunnen creëren. En daar gaan je planten lekker op. Zet bijvoorbeeld al jouw planten in de badkamer of achter het douchegordijn, als daar natuurlijk wel gewoon daglicht is.

Ben je op zoek naar groen gezelschap voor jouw amigo? Hier hebben we onze Plantsome lievelingetjes voor je op een rijtje gezet!

 

5. Maak een automatisch watergeefsysteem

Voor de handige Harry's is er nog een andere oplossing: maak zelf een automatisch watergeefsysteem. Dat klinkt gelukkig ingewikkelder dan het is. Er zijn een aantal opties waar je uit kan kiezen. Zet bijvoorbeeld een jerrycan met water naast jouw planten met uit de dop een aantal dikke draadjes. Deze draadjes slurpen als het ware het water op. Die kan je dan vervolgens in de grond van jouw plant steken, zodat ze de hele tijd een (langzame) stroom aan water krijgen. Je kunt dit ook bereiken door de onderkant van een plastic fles te knippen, kleine gaatjes in de dop te maken en deze ondersteboven in de grond van jouw geliefde kamerplant te stoppen. Als je de fles vervolgens vult met water druppelt er langzaam water uit de gaatjes in de dop. Zo kan je plant er wel een tijdje tegenaan!

 

6. Bel de 'buuf 

Al deze tips zijn handig als je een paar dagen tot een week weg bent van huis, maar wanneer het richting de twee weken of langer wordt zijn er toch andere maatregelen nodig. Helaas is de ontwikkeling van onze automatische waterdrone nog niet helemaal afgerond, dus tot die tijd zal je toch wat menselijke hulp moeten inschakelen. Denk aan je vriendelijke buurvrouw, die ene vriend zonder werk of je moeder die maar al te graag eens rondsnuffelt in jouw huis. Geef ze een lijstje met de waterbehoeftes van jouw planten of nog beter, laat ze de Plantsome app downloaden en log in op jouw account, zodat ze zelf meldingen krijgen wanneer jouw planten weer water nodig hebben. 

 

Zo, geef nu jouw groene maten nog een laatste knuffel en ga met een gerust hart jouw vakantie tegemoet. 

Heet hè? Benieuwd naar hoe je jouw amigo's beschermt tegen oververhitting? In ons hitteplan geven we je dé 5 tips om het hoofd je bladmatties koel te houden. 

Verder lezen

    ... ...