De 10 raarste planten die je in de natuur tegenkomt

De 10 raarste planten die je in de natuur tegenkomt

De natuur zit vol met verassingen. Er zijn planten en bomen in de wildernis te vinden waarvan je mond open valt. En dat is ook niet zo gek, aangezien er zo'n 350.000 soorten planten zijn, en dit zijn alleen de soorten die geregistreerd zijn. Nog eens 250.000 nieuwe soorten worden op het moment onderzocht door de experts. Wij hebben de planten met de raarste eigenschappen op een rijtje gezet, gewoon voor jouw plezier. Graag gedaan.

1. Welwitschia Mirabilis

Deze woestijnplant komt alleen voor in Namibië en Angola, waar hij met uitsterven wordt bedreigd. Het bijzondere aan deze plant? Hij kan wel 2000 jaar oud worden. Ook al lijkt het een grote plant, hij heeft maar twee bladeren. In het Afrikaans wordt deze plant dan ook wel 'tweeblaarkanniedood' genoemd, wat toch eigenlijk veel lekkerder over de tong rolt.

Welwitchia

Credit: Rosemary Walden

2. Basketbalplant

Zijn naam zegt eigenlijk al genoeg: deze plant lijkt op een basketbal. Zijn wetenschappelijke naam is Euphorbia Obesia en hij leeft in de wildernis van Zuid-Afrika. En natuurlijk in de huiskamer van Michael Jordan.

Euphorbia basketbalplant

Credit: Frank Vincentz

3. Venusvliegenvanger

De beroemde vleesetende plant. Met zijn vrolijke kleuren verleidt hij onschuldige vliegen om eens een kijkje te komen nemen. Zodra ze geland zijn sluit de plant zijn 'kaken' om van een heerlijk maaltje te genieten. Zeer nuttige vervanger van de vliegenmepper.

Venusvliegenvanger

Credit: National Geographic

4. Mimosa Pudica

Bekend onder vele namen: Gevoelige Mimosa, Kruidje-roer-mij-niet en de Verlegen Plant. Hij ziet er niet heel speciaal uit in de natuur. Dit verandert snel wanneer je de plant aanraakt. Hij sluit namelijk razendsnel zijn bladeren als beschermingsmechanisme. Dit gebeurt niet met de hele plant, maar alleen de bladeren die je hebt aangeraakt. Na een paar minuten gaan ze weer open en is het net alsof er niets is gebeurd. Makkelijker entertainment bestaat niet.

Mimosa Pudica

5. Baobab

De Apenbroodboom. Komt voornamelijk voor in Afrika en is daar een beroemdheid geworden door zijn extreem dikke stam. Er zijn exemplaren gevonden die een omtrek hadden van 34 meter. Niet een plant die je snel in je achtertuin zult zetten dus. De Baobab gebruikt zijn brede stam om water in op te slaan, net als kamelen.

Baobab apenbroodboom

Credit: Nadia Salmi

6. Valse roos van Jericho

Zijn wetenschappelijke naam is Selaginella lepidophylla, wat je weer snel kunt vergeten. Zijn bijzondere eigenschap daarentegen is wel de moeite om te onthouden. Deze woestijnplant kan namelijk compleet uitdrogen, zich oprollen tot een bal en zo jarenlang overleven. Wanneer hij dan weer in contact komt met water rolt hij binnen een paar uur weer helemaal uit en krijgt zijn groene kleur terug.

Valse roos van Jericho

Credit: Serych

7. Zelfmoord-palm

Een nogal lugubere naam, maar er zit een mooi verhaal achter. Deze Tahina palm, die alleen voorkomt in Madagascar, groeit voor ongeveer 50 jaar als een doodnormale palm. Dan, in een uitbarsting van leven, komt de boom ineens tot bloei om vervolgens te sterven. Going out with a bang, kunnen we wel zeggen.

Zelfmoordpalm Tahina Spectabilis

Credit: John Dransfield

8. Ondergrond Orchidee

Zeker, deze plant is familie van de orchidee in jouw vensterbank, maar daar houden de gelijkenissen wel zo'n beetje op. Deze orchidee heeft namelijk de bijzondere eigenschap om onder de grond te leven, en ook hier tot bloei te komen. De plant leeft namelijk niet op zonlicht, maar gebruikt de voedingstoffen uit de aarde om in leven te blijven.

Western Underground Orchid

Credit: University of Western Australia

9. De Koraalboom

Een prachtige boom die je op meerdere plekken in het wild kan tegenkomen. Ze zijn vooral bekend om hun opvallend gekleurde bloemen, die wel wat weghebben van koraal. En je hoeft er niet eens een nat pak voor over te hebben.

Koraalboom

Credit: Forest & Kim Starr

10. De Dansende plant

Zijn naam doet het al een beetje vermoeden: deze plant heeft moves. De bladeren reageren op trillingen in de lucht, waardoor het lijkt alsof de plant meebeweegt op de muziek. Hij komt vooral voor in Aziatische tropengebieden. Heb je nu geen tijd om daar heen te gaan, dan hebben we hier een filmpje voor je.

Verder lezen

    ... ...