Aloë Vera stekken

Aloë Vera stekken

Onze wonderschone Vera is niet alleen het mooiste meisje van de klas, maar ook een van de sterkste. Die meid is zelfs met grof geweld niet kapot te krijgen. Niet dat iemand Vera grof geweld aan zou willen doen, ze zit namelijk bomvol gezonde stofjes. Dat straalt ze niet alleen uit, het wordt ook in heel veel schoonheidsproducten gebruikt. Haar sap heeft een verkoelende werking en ook in drankjes doet ze het niet verkeerd. Genoeg redenen om deze powervrouw te vermeerderen, dachten wij zo! 


Er zijn twee manieren om de Aloë Vera te vermeerderen: met of zonder wortels. Voor allebei de manieren hoef je geen stekspert te zijn, maar het is wel handig als je niet zomaar wat gaat zitten aanklooien. 


Aloë Vera stek met wortels of zonder wortels

Aan de wortel en de stam van je groene amigo groeien pups (of scheuten). Klinkt hartstikke cute en dat is het eigenlijk ook wel. De stekjes die aan de wortel groeien, komen vaak aan de zijkant van de pot omhoog. Dit zijn wortelstekjes. Onderaan de zijkant van de stam zie je waarschijnlijk stekjes zonder wortel zitten, dit noem je zijscheuten (wij hebben die namen ook niet verzonnen hoor). 


Lekker stekken

Voor deze stekniek maakt het eigenlijk niet uit of je wortelstekjes of zijscheuten gebruikt. De stappen zijn hetzelfde. 


  1. Pak een mesje en maak deze goed schoon met alcohol of ontsmettingsmiddel. (Daarna wel even goed afdrogen, anders wordt Vera dronken en ze heeft nog wel eens last van een kwaaie dronk…)
  2. Haal je groene amigo uit de pot en verwijder voorzichtig wat aarde, zodat je goed ziet hoe de wortels lopen.
  3. Kies een paar wortelstekjes of zijscheuten uit. Of allebei. Moet je lekker zelf weten. 
  4. Laat de gloednieuwe stekkies een paar dagen drogen en zet ze daarna in een klein potje of glaasje met licht vochtige potgrond.

Licht en warmte

Hondenpups hebben aandacht en liefde nodig om uit te kunnen groeien tot trouwe viervoeters en voor plantenpups is dat eigenlijk niet anders. Maar dan in de vorm van licht en warmte. De Aloë Vera is een woestijnplant en is dus gewend aan extreme hitte. Nou zeggen we niet dat je je verwarming voortaan op 35 graden moet zetten (doe maar niet hoor), maar zorg er in ieder geval voor dat de kamer waar je jouw stekje zet een gemiddelde dagtemperatuur van 16 graden Celsius heeft. Ook is het handig je stekjes op een plek te zetten waar ze lekker de hele dag kunnen tannen in de zon. In de vensterbank voor een raam op het zuiden bijvoorbeeld. Zucht, waren wij maar stekjes. 



Water op rantsoen

Je moet de stekjes geen water geven. Ja, je leest het goed, uitdrogen die handel. Nogmaals: een kwaaie dronk wil je hoe dan ook voorkomen. De Aloë Vera plant is gewend aan woestijntemperaturen, dus het stekje gaat pas wortels maken als de grond goed droog wordt. Pas als de grond een paar dagen kurkdroog is, kan je een klein slokkie water geven. En dat blijf je dan steeds opnieuw herhalen.


Ze bijt giftig van zich af

Doe jezelf een plezier en ga je nou niet direct insmeren met het sap van Vera of haar stekjes, want dat wordt een rommeltje. Het sap van de Aloë Vera plant krijgt pas medische werkingen bij planten die wat ouder zijn, met dikke, grote bladeren. Op jongere leeftijd zijn ze zelfs giftig voor huisdieren en kinderen. Zeg niet dat we je niet gewaarschuwd hebben...


Potverdorie wat is het lekker dat het stekseizoen weer geopend is zeg! Wil je ook weten hoe je andere groene amigo’s kan vermeerderen? Lees dan eens onze blog over de meest voorkomende steksoorten. Eerst maar eens een groene amigo aanschaffen? Zoek dan via onze Plantenzoeker of Kamerplanten pagina naar jouw perfecte groene vriend! Op zoek naar meer inspiratie? Volg ons op Facebook en Instagram!

 

Bronvermelding:

Foto 1: @thepeoplesdigital via Unsplash

 

Verder lezen

    ... ...