De magie van plantenbuurtjes

De magie van plantenbuurtjes

Planten houden, net als de meeste mensen, van gezelschap. Dat doen ze niet alleen voor de sappige roddels (vooral Alfredo is een echte flapuit), maar het heeft ook een aantal voordelen voor de planten. Die zorgen er onder andere voor dat ze minder water gebruiken in groepsverband. Hieronder hoe dit precies werkt en waarom het dus handig kan zijn om jouw groene huisgenoten niet alleen te laten staan.


1. Natuurlijke luchtbevochtiger
Als planten in groepen bij elkaar staan, creëren ze hun eigen microklimaat. Planten verdampen water door hun bladeren, waardoor de luchtvochtigheid in de directe omgeving toeneemt. Een hogere luchtvochtigheid ontrekt weer minder vocht uit de planten, waardoor ze langer met hun watervoorraad doen. Zo zorgt elke plant voor de planten om zich heen. Beter een goede buur dan een verre vriend!


2. Schaduwplanten
Planten die dicht bij elkaar staan geven elkaar schaduw. Dit vermindert direct zonlicht en hitte, waardoor de planten minder water verdampen. Daardoor kunnen ze langer met hun waterbuffer doen en kan jíj langer op vakantie blijven. Win=win!


3. Eén voor allen, allen voor één!
In de natuur staan planten zelden alleen. Ze profiteren van elkaar, beschermen zichzelf en hun buren tegen wind (die vocht kan wegtrekken) en houden de grond op zijn plaats met hun wortels. Hoewel dit minder relevant is voor planten in potten of kamerplanten, kan er ook in gebouwen soms meer tocht zijn dan je denkt. 


4. Waarschuwingssysteem
Planten in de natuur hebben manieren om met andere planten te communiceren en hen te waarschuwen voor dreigend gevaar. Ze doen dit door bepaalde gassen of deeltjes uit te stoten die andere planten in hun omgeving waarschuwen. Of ze communiceren via wortelstelsels en ondergrondse schimmels. Onderzoekers noemen dit het Wood Wide Web. Wij vinden dit een grappige naam, chapeau.


Net zoals tijd doorbrengen met vrienden onze batterijen weer op kan laden na een stressvolle week, hebben planten ook baat bij gezelschap. Ze bieden elkaar steun en bescherming, en als bonus voor ons kunnen ze samen ook langer zonder water.


Dus als je de volgende keer een eenzame plant in de hoek van je kamer ziet staan, overweeg dan om hem wat vrienden te geven. Of maak zelf eens een praatje met hem of haar. Op die manier verbeter je niet alleen de plant zijn of haar gezondheid, maar ook die van jou!

Verder lezen

    ... ...