Hoe creëer je een Urban Jungle? In stapjes! Voor een vliegende start begin je met een grote kamerplant. Daarna kun je je collectie makkelijk uitbreiden met kleinere planten. In dit blog lichten we onze favorieten uit en vertellen we je wat de uitdagingen en voordelen zijn van deze planten. Natuurlijk geven we je ook verzorgingstips zodat jij en je nieuwe groene amigo zo lang mogelijk vriendjes kunnen blijven.
Johnny de Yucca
Johnny is door zijn ruige looks een herkenbaar baasje en je weet dus over wie we het hebben. De Yucca wordt ook wel de palmlelie genoemd, en dat terwijl hij geen enkele connectie heeft met de palm! Hij is niet eens aangetrouwde familie van de palm. Raar verhaal dus. Maar goed, terug naar Johnny. In de droge Yucca Valley in Amerika worden Yucca's best groot en om ze een beetje in toom te houden worden er stukken van de takken afgezaagd. Deze stukken van de plant worden naar Nederland gestuurd en hier in de aarde gepoot. Daar groeit vervolgens jouw geliefde kamerplant Johnny uit. Johnny is een stoere plant met stevige bladeren en hij kan wel tegen een stootje. Regelmatig maakt hij nieuwe bladeren aan, maar in de hoogte groeien... daar heeft hij niet zo'n haast mee. Wil je graag een hoge Yucca? Koop dan een exemplaar die al voldoet aan de lengte die je wil hebben.
Hoe verzorg je een Yucca?
Hij heeft zeer weinig water nodig en veel zonlicht. De Yucca is licht luchtzuiverend en met viervoeters moet je een beetje oppassen, want hij is giftig. De Yucca hoef je niet te verwennen met plantenvoeding.
Flashy Ficus
De Ficus is een enorm diverse plantensoort, er zijn veel sub-gewassen die zeer verschillende uiterlijke kenmerken hebben. Mocht iemand vragen wat voor soort plant er in een kantoor of huiskamer staat en weet je het antwoord niet? Gok dan altijd op de Ficus, grote kans dat je het goed hebt. Je kunt natuurlijk voor de Ficus Exotica, Robusta of Abidjan gaan, maar de Ficus Lyrata is al decennialang een van de meest populaire kamerplanten in Nederland. Haar populariteit heeft zij waarschijnlijk te danken aan haar mooie grote bladeren. De Ficus Lyrata kennen we bij Plantsome beter als Eileen, maar ze wordt ook wel de Vioolplant genoemd. Eileen is niet alleen bijzonder mooi, ze is ook nog eens een absolute ster in het zuiveren van lucht. De CO2 die zij uit de lucht haalt zet ze om in zuurstof en daarmee zorgt ze voor een positief effect op creativiteit, productiviteit en uithoudingsvermogen, ontwikkeling van de hersenen en op de verbetering van reageersnelheid. Als je kon trouwen met een plant dan zou het Eileen zijn, toch?
Hoe verzorg je een Ficus?
De Ficus heeft een gemiddelde waterbehoefte en is licht giftig voor jouw trouwe viervoeter. Ze staat graag in het licht, maar niet in het directe zonlicht. De ficus is sterk luchtzuiverend en daarmee dus bevorderlijk voor de gezondheid. In de zomermaanden lust ze 1x per maand een beetje plantenvoeding.
Sexy Strelitzia
De paradijsvogelplant. Klinkt lekker tropisch toch? Dat is hoe de Strelitzia ook wel genoemd wordt en alvast de eerste reden waarom we fan zijn van deze grote kamerplant. Met zijn enorme bladeren maakt deze kamerplant van jouw woonkamer een echte Urban Jungle. De grote bladeren spreken natuurlijk tot de verbeelding, maar soms gaat er ook iets een beetje fout tijdens het groeiproces van de bladeren. Ze kunnen namelijk soms een beetje blijven steken waardoor er een scheur in het blad kan ontstaan. Dat is voor de Strelitzia helemaal niet erg, want die leeft volgens de Japanse leer van ‘Wabi Sabi’. De essentie van Wabi Sabi zit ‘m in de natuur (organisch groeien) en de processen die daarbij horen, zoals ouder worden. Er zit veel schoonheid in imperfectie en wat je dus vooral niet moet doen (en sowieso niet te veel moet doen) is je zorgen maken als er een scheurtje in het blad zit.
Hoe verzorg je een Strelitzia?
Deze kamerplant heeft een beetje een drankprobleem. Hij heeft, zeg maar, chronisch dorst. Geef hem dus vooral een paar flinke scheuten water iedere week. Deze kamerplant is fan van de zon en staat dus graag een kleurtje te pakken. Hij is licht luchtzuiverend en niet giftig voor huisdieren. In de zomer lust hij graag eens per 2 weken wat plantenvoeding. Zijn grote bladeren zijn natuurlijk mooi, maar ze vangen ook stof op uit de lucht. Maak zo nu en dan dus zijn bladeren even schoon met een vochtige doek.
Dappere Dracaena
De Dracaena staat ook wel bekend als de Drakenbloedboom, dit komt door de rode hars die hij afscheidt als er een snee wordt gemaakt in zijn stam of blad. De Dracaena familie is groot en onze favoriet Mojo (Janet Lind) heeft dan ook veel broertjes die er net iets anders uitzien dan hem. Je kunt bijvoorbeeld kiezen uit de Bicolor, Marginata of Warneckei. Allemaal dappere Dracaena's met elk hun eigen coole looks. Deze kamerplant is ook nog eens extreem makkelijk te verzorgen! Door zijn lengte vult hij een kamer snel op met zijn plantige vibe. Lekker!
Hoe verzorg je een Dracaena?
De Dracaena heeft vrij weinig water nodig en is sterk luchtzuiverend. Hij heeft ook weinig zonlicht nodig. Schadelijke stoffen zoals benzeen zuivert hij makkelijk uit de lucht en hij produceert veel zuurstof, wat weer meehelpt aan een gezondere leefomgeving. Wel is 'ie licht giftig voor dieren en kinderen... oppassen dus met kids en viervoeters.
Amazing Areca
De Areca is de bekendste palmsoort die je in de Nederlandse huiskamers kunt vinden. We noemen hem ook wel 'Goudpalm'. In het Westland vinden ze iets wat 'leuk' is 'helemaal goud!'. Nou, dan moeten ze daar zeker wel fan zijn van deze voluptueuze kamerplant. Zijn tropische uiterlijk brengt sfeer in jouw kamer zoals geen andere kamerplant dat kan. Het feit dat deze plant toch niet heel makkelijk te verzorgen is, weerhoudt de meeste mensen er niet van om de Areca in huis te nemen. Zoals de meeste palmsoorten is ook deze palm gewend aan een tropisch klimaat, waardoor hij de voorkeur geeft aan vochtige grond rond zijn wortels. Als 'ie te weinig water krijgt zal hij massaal blad gaan verliezen. Check daarom altijd of de potgrond vochtig is. Je merkt dat hij te weinig water krijgt als zijn bladeren slap gaan hangen en bruin worden. Koop je een Areca nieuw? Laat jouw nieuwe groene vriend dan eerst even wennen aan het directe zonlicht in jouw huis. Gelijk te veel zonlicht zorgt ervoor dat zijn bladeren verbranden. Wist je trouwens dat de Areca sterk luchtzuiverend is? Dat is 'ie dus. Fijn toch!
Hoe verzorg je een Areca?
Laat de Areca dus langzaam wennen aan het zonlicht. Zorg er altijd voor dat de grond vochtig is en hij genoeg scheutjes water krijgt. De Areca is niet giftig en het is dus niet erg als jouw trouwe viervoeter een beetje aan de bladeren knabbelt. In de zomer verlangt deze kamerplant 1x per 2 weken wat plantenvoeding.
Pretty Pachira (aquatica)
De naam 'Geldboom' zegt je waarschijnlijk veel meer dan de Latijnse naam van deze kamerplant. Volgens de Chinese Feng Shui pakken de bladeren van deze kamerplant, die een beetje op handen lijken, geluk en fortuin. In China staat daarnaast het getal 5 voor de vijf elementen. Ook dat maakt de vijfvingerige bladeren van de Pachira erg populair. Het effect van geluk en fortuin zouden worden versterkt door vijf planten in één pot te plaatsen (het liefst een rode) of door vijf stammen te vlechten. Vanwege haar bijzondere levensverhaal wordt de Pachira vaak als cadeau gegeven bij housewarmings. Wij van Plantsome hebben haar trouwens omgedoopt to 'Liu Xuan'!
Hoe verzorg je een Pachira Aquatica?
Je hoeft je met de Pachira in huis niet veel zorgen te maken, ze heeft namelijk vrij weinig water nodig. Je hoeft haar alleen een plekje te geven waar het niet tocht en waar ze een beetje zonlicht krijgt (niet direct in het zonlicht). Ze is wel licht giftig voor de kat en hond. Maar daarentegen is ze wel sterk luchtzuiverend! In de zomer gaat ze lekker op 1x per maand wat plantenvoeding.
Heb je een keuze kunnen maken uit de bovenstaande grote kamerplanten? Mocht je willen beginnen met je eigen Urban Jungle, dan vinden we het leuk om dat te zien! Laat het ons weten via Instagram door ons te taggen (@plantsome) of gebruik te maken van #Plantsome!