Dit zijn de 5 meest luchtzuiverende kamerplanten!

Dit zijn de 5 meest luchtzuiverende kamerplanten!

Iets wat je regelmatig hoort en leest over de kamerplant; ze zijn niet alleen het zonnetje in huis, maar zuiveren ook nog eens de lucht. Win-win. Een schonere en frissere lucht in huis of op kantoor, wie wil dat nou niet?

Tegenwoordig zijn de huizen in ons koude kikkerlandje allemaal vrij goed geïsoleerd. Dat is goed nieuws voor de koukleumen zoals de schrijver van dit blog. Maar het betekent ook dat we sneller te maken krijgen met droge lucht en relatief weinig zuurstof binnenshuis. En dat is niet best, want dit kan leiden tot klachten zoals hoofdpijn, slaapproblemen, huidklachten en longproblemen (astma). Gelukkig zijn er onze groene amigo's to save the day!

 

Maar eerst: hoe werkt een luchtzuiverende kamerplant nou eigenlijk?

Alle kamerplanten zorgen wel voor wat extra zuurstof, maar lang niet alle planten zuiveren ook nog eens de lucht. Er zijn maar een aantal planten waarbij wetenschappelijk bewezen is dat ze bijdragen aan een schone, gezuiverde lucht in huis. We nemen als voorbeeld even Lilly de Spathiphyllum, zij neemt schadelijke stoffen op uit de lucht via haar bladeren. Vervolgens slaat ze deze stoffen op in bijvoorbeeld haar wortelen. Luchtzuiverende kamerplanten zetten overdag CO2 om in zuurstof en ze brengen waterdamp in de lucht, waardoor de luchtvochtigheid verbetert. Daarnaast kunnen onze luchtzuiverende vrienden ook nare geuren afbreken, waardoor hij of zij als een soort luchtverfrisser functioneert.

Genoeg reden dus om vandaag een artikel te schrijven over de 5 meest luchtzuiverende kamerplanten, zodat je veilig binnen kunt blijven als het koud is, zonder dat je zit te snakken naar een beetje zuurstof.

 

1. Spathiphyllum

Met stip op nummer 1 staat onze prachtige Lilly de Spathiphyllum. We kunnen dus niet alleen vanwege haar prachtige looks om haar heen, ook haar sterke luchtzuiverende karakter maakt van haar een begerenswaardige plant. Lilly doet met het meest haar best om de luchtkwaliteit in jouw kamertje te verbeteren. Ze is ook nog eens super easy-peasy-lemon-squeezy te verzorgen. Lilly je bent fantastisch!

 

2. Nephrolepis (krulvaren)

Kareltje! Deze krulvaren komt helemaal uit Nieuw-Zeeland en Zuid-Oost Azië. Karel de Krulvaren is niet giftig, dus veilig voor jouw kleine (en grote) viervoeters! Hij heeft ook geen plantenvoeding nodig, maar is wel een vrij dorstig baasje. Met zijn weelderige bos felgroen gekleurde krullen (bladeren) schakelt 'ie de gevaarlijke stoffen uit de lucht uit. Kareltje bedankt! Kareltje bedankt! Karel, Karel, Kareltje bedankt!

 

3. Areca (Dypsis lutescens)

Marty mag natuurlijk niet ontbreken in dit lijstje met meest luchtzuiverende kamerplanten. Hij is afkomstig uit Afrika en is daar gewend aan vrij veel zonlicht en het drinken van redelijk veel water. Marty de Areca heeft dus wel wat aandacht nodig, maar we kunnen je verzekeren dat je daar een hoop voor terug krijgt! Marty is namelijk een expert in het verwijderen van de schadelijke stoffen, benzeen, formaldehyde, trichloorethyleen en tolueen uit de lucht. Adopteer Marty en maak je nooit meer zorgen over die gekke schadelijke stoffen.

4. Phlebodium (Blauwvaren)

Op nummer 4 staat onze Pleuntje. Omdat Phlebodium best lastig uit te spreken is, noemen we haar in Nederland gewoon lekker Blauwvaren. Pleun de Blauwvaren is dol op water, maar minder fan van direct zonlicht. Daarnaast is ze uiteraard ook een kei in het zuiveren van lucht. Wat een topper die Pleun!

5. Dracaena Marginata

Last but zekertjes not least… Noah! Hij blinkt uit in het zuiveren van schadelijke stoffen uit de lucht, zoals benzeen. Verder snakt hij niet zoveel naar water zoals sommige andere groene vriendjes dat doen. Hij vindt zonlicht ook niet heel erg interessant. Noah de Dracaena Marginata is dus een hele relaxte kamerplant. Pas wel op met huisdieren, want Noah is licht giftig!

 

 

Hopelijk vond je deze blog leuk om te lezen en heb je er iets van opgestoken! Zijn er onderwerpen waar jij graag over zou willen lezen, maar die wij nog niet behandeld hebben? We staan altijd open voor interessante, gekke en ongewone suggesties! Stuur een mailtje naar hallo@plantsome.nl of een berichtje naar een van onze social kanalen - Facebook - Instagram.

Verder lezen

    ... ...