Guttatie. Baby don’t cry.

Guttatie. Baby don’t cry.

Komt het door die tranentrekker van een film gisteravond? Is het die vers gesneden ui? Nee, dat is het niet.. het is guttatie. Guttatie is het verschijnen van waterdruppeltjes aan de puntjes van het blad, ook wel bekend als het fenomeen ‘de huilende plant’. Jouw amigo’s kunnen zich soms raadselachtig gedragen, waardoor jij je afvraagt of het nu juist goed óf slecht met ze gaat. Wij zijn er voor je ingedoken en delen graag met je hoe dit nu precies zit!

Opgelucht ademhalen
Ik zie je bedenkelijk kijken; heb ik mijn amigo tot huilen gebracht? Ik zal je direct gerust stellen. Guttatie is niet schadelijk voor jouw groene vriend! Pfoe, dat moet een opluchting zijn. Wel kunnen deze waterdruppeltjes lelijke vlekken achterlaten op je vloer of meubels, dus houd hier rekening mee.

Oh gut(tatie)!
Het woord ‘guttatie’ is al een aantal keer voorbij gekomen, maar wat betekent het nu precies? Jouw baby’s nemen water op met hun wortels en verdampen dit weer via het blad. ‘S nachts zijn de poriën van deze bladeren dicht en verdampt jouw amigo geen water, terwijl de wortels nog wel water opnemen. Dit zorgt ervoor dat er een overdruk van vocht in de plant ontstaat. Via de poriën wordt het vocht naar buiten geperst, om het overtollige vocht te verliezen. Deze poriën zitten in de punt van het blad, waar je de waterdruppels ziet ontstaan.

Wat nu?
Heeft jouw amigo last van loszittende tranen? Dan zijn er gelukkig een aantal dingen die jij kunt doen om jouw amigo weer gelukkig te zien. Waarschijnlijk zorg jij zo goed voor deze groene vriend, dat je hem soms iets wat teveel water geeft. Geef hem eens een tijdje wat minder water en check of dit werkt. Een andere tip kan zijn om die groene rakker s’ nachts van een warmer plekje te voorzien. Bij jou in bed wordt misschien wat intiem, maar de verwarming in de nacht iets hoger zetten zou kunnen werken. Zo blijft ook s’ nachts dit verdampingsproces gaande en zal hij/zij minder snel tranen laten zien. Happy wife - uh plant - happy life! 

Alle amigo’s verzamelen
Tja, en dan nu de check of jouw amigo’s vallen in de categorie ‘emotionele rakkers’. Planten die dit verschijnsel vaak vertonen zijn: 

  • Een Bananenplant, jawel onze Baloe, heeft hier veel last van. Guttatie is bij hem bijna onvermijdelijk. Acceptatie is hier het juiste woord en vooral niet te treurig om zijn. Hij vergeeft het je ;) 
  • Familie Alocasia valt ook onder dit label, maar schadelijk is het gelukkig niet! De plant ‘olifantsoor’, A.K.A. Jeroen, is een echte druppelkoning. Voorkomen is dan ook bijna niet mogelijk.
  • De Monstera, de dieffenbachia en de Epipremnum zijn planten(soorten) die last kunnen krijgen van guttatie als je ze teveel water geeft. Volg bovenstaande tips op om dat gedruppel te voorkomen.


Dusss...
Bij sommige planten is guttatie onvermijdelijk, maar het is dus zeker niet schadelijk. En het is voor iedereen wel eens goed om een traantje weg te pinken, niet waar?!

Hopelijk komen jij én je groene amigo's deze emotionele rollercoaster door en hebben we kunnen helpen met deze tips! Meer vragen? Stel ze gerust aan onze plantenservice. Of ben je op zoek naar een nieuwe amigo? Je vindt ze op onze kamerplanten pagina. Volg ons op Facebook en Instagram voor meer tips en urban jungle inspiratie!

Meer lezen? Check deze artikelen eens:
- Schimmel op potgrond: zo kom je er vanaf
- De plantendokter beantwoordt al jouw verzorgingsvragen! 

- Alles over de verzorging van je groene amigo! 

 

Fotocredits
Headerfoto: Beazy, via Unsplash.
Foto 1: Visual Stories | Micheile, via Unsplash
Foto 2: Annie Spratt, via Unsplash
Verder lezen

    ... ...