Hoe overleeft mijn plant de winter?!

Hoe overleeft mijn plant de winter?!

Vanaf 21 december kijkt Koning Winter ons weer recht in de ogen aan! De donkere dagen met een knisperende open haard, een warm kerstmaal, het spetterende nieuwjaarsfeest en schaatsen op natuurijs... de winter is heerlijk! 

 

Maar toch is er één soort dat minder blij met die gure winter is. Voor onze plantenvrienden is de winter namelijk de moeilijkste tijd van het jaar én dat komt niet alleen door het krijgen van te weinig licht. Onze groene vrienden gaan in de winter namelijk massaal ‘kassiewijle’, omdat de baasjes te ijverig zijn in de verzorging! Dat willen we deze winter graag voorkomen en daarom hebben we een aantal korte tips voor je op een rijtje gezet:

1. Water komt later!

Niet alleen egels en andere dieren houden een winterslaap, ook planten houden tijdens de herfst- en wintermaanden een soort winterslaap. Ze verbruiken dan bijna geen energie en verdampen maar heel weinig water bij de bladeren. Ze hebben dus ook minder water nodig dan in de zomermaanden! Wil je zeker weten of je wel of niet wat water moet geven? Duw dan je vinger een paar centimeter in de grond. Als de grond na zo’n 4 centimeter niet meer vochtig aanvoelt is het tijd om wat water te geven. Kijk ook even of er geen water onderin de pot blijft staan, als dat wel gebeurt gaan de wortels van je groene vriend rotten en dat is nou precies net niet de bedoeling.

2. Voetjes van de vloer.

Je hebt vloerverwarming en je plant staat op de grond? Noooooo, please noooo! Als jouw plant voeten had gehad, was die nu als een gabber heel hard aan het hakken geweest. Zet je groene vriend maar snel op een krukje of iets anders waardoor hij van de vloer is, zijn wortels krijgen het in de winter van vloerverwarming namelijk veel te warm. Sowieso is de verwarming niet de allerbeste vriend van meneer Plant. De hitte kan ervoor zorgen dat de plant snel uitdroogt of zelfs zijn bladeren verbrand. Hou jouw plant daarom minimaal een meter bij de verwarming vandaan! Een constante temperatuur is gewenst, probeer je plant daarom ook niet direct naast een tochtend raam óf een raam van enkelglas te zetten. Kan het niet anders? Geef 'm dan op z'n minst een sjaal... grapje, een sjaal helpt niet. Gewoon jouw plant niet bij de verwarming en niet op de tocht zetten.

3. Sproeien maar!

Mensen kunnen droge ogen krijgen van een lage luchtvochtigheid, maar ook planten kunnen problemen ondervinden van een lage luchtvochtigheid in de winter. Dit probleem wordt dan meestal veroorzaakt door een loeiende verwarming en zorgt ervoor dat jouw plant droge bladeren krijgt! Besproei daarom jouw planten eens in de twee weken met een plantenspuit. Heb je geen plantenspuit? Zet dan een warme douche aan en laat jouw planten een tijdje in de badkamer staan waar de luchtvochtigheid lekker hoog is (niet onder de douche dus!).

4. Plantenvoeding is een no go.

De winterslaap zorgt ervoor dat jouw planten een stuk minder energie verbruiken en dus niet zoveel voedingsstoffen nodig hebben. Het geven van plantenvoeding in de wintermaanden kan zelfs een desastreus effect hebben, dit komt doordat de stofjes zich opstapelen in de potgrond en deze daardoor een zure verhouding kan krijgen. De wortels don’t like zure verhoudingen, dus vermijd het geven van extra voeding in de winter.

5. Winterblues? Keep calm!

Heeft jouw plantje last van vallend blad of een wat minder gezonde look? Geen paniek, komt wel goed. Door het gebrek aan licht in de winter kan het zo zijn dat jouw plant wat blad laat vallen, dat doen bomen in de winter immers ook! De winterblues is maar tijdelijk. Wanneer de lente haar zachte zonnestralen weer tevoorschijn tovert en jouw plant daarmee verblijdt, krijgt je plant weer nieuwe energie en keren de blozende bladeren gewoon weer terug. Wees dus geduldig, ook met ompotten! Dat kun je namelijk beter in de lente doen, omdat je plant dan beter kan herstellen.


Met behulp van deze tips hopen we jou en je groene vriend na de winter weer samen te zien shinen. Heb je extra hulp nodig bij de verzorging van jouw plant? Probeer onze gratis app eens!

Verder lezen

    ... ...