De plantendokter beantwoordt al jouw verzorgingsvragen!

De plantendokter beantwoordt al jouw verzorgingsvragen!

Ligt jouw groene vriend op apengapen en kan je wel wat hulp gebruiken? Onze plantendokter én hoofdwortel Axel schiet je te hulp!  Als zoon van een Westlandse kweker is het verzorgen van planten hem met de paplepel ingegoten en deelt hij graag zijn kennis met je. Hieronder behandelen we de meest gestelde vragen en zorg jij ervoor dat jouw amigo binnen de kortste keer weer helemaal fris en fruitig is. 

Mijn kamerplant heeft hangende bladeren..

Een plant die zijn bladeren laat hangen ziet er vaak treurig en zielig uit. Soms is het simpelweg het gewicht van de plant waardoor de bladeren hangen, zoals bij de Monstera en Alocasia. Als een plant echter dorst heeft, laat hij dat ook vaak zien door zijn bladeren te laten hangen. Heb je het vermoeden dat jouw kamerplant dorst heeft, check dan even of de grond rond zijn wortels droog is! Steek gewoon 2 vingers diep in de aarde en als het droog aanvoelt mag je jouw amigo best wat extra water geven.

Pas wel op met een Calathea, zij laten hun bladeren namelijk ook hangen als de aarde te nat is! Let dus goed op met water geven bij deze kamerplant. Voel regelmatig in de aarde met je vingers om zeker te weten dat je niet te veel water geeft.

Hoezo heeft mijn kamerplant bruine puntjes en/of bruine bladeren?

Bruine bladeren of bruine puntjes hoeven niet per se een slecht teken te zijn bij een kamerplant. Bij Dracaena’s, Areca’s en andere palmsoorten is het zelfs heel normaal dat zij bruine puntjes krijgen. Ook Alocasia’s zijn planten die erg gevoelig zijn voor bladverkleuring. Raak daarom niet meteen in paniek als je palm, Dracaena of Alocasia verkleurt.

Controleer wel bij alle planten, wanneer ze bladverkleuring laten zien of bruine plekjes krijgen, de potgrond dieper in de pot. Voel of het daar erg nat of juist kurkdroog is. Op basis daarvan kun je een van de grootste reden van verkleuring van je lijstje strepen, dat is namelijk een overschot of te kort aan water!

Krijgt je Calathea, Monstera of andere plant met grote bladeren bruine randjes dan kan dat ook te maken hebben met een te lage luchtvochtigheid. Veel tropische planten houden namelijk van een vochtig klimaat, ze komen er immers uit de jungle! Je kunt dit nabootsen door je plant om de paar dagen te besproeien met lauwwarm water. Hiermee verhoog je de luchtvochtigheid wat je planten erg fijn zullen vinden.

Als de bruine vlekken er meer uitzien als extreme plaatselijke verdroging van het blad is het tijd om je kamerplant op een ander plekje te zetten. De kans is namelijk groot dat je plant letterlijk verbrand is door een overschot aan direct zonlicht. Zet je kamerplant in dit geval op een lichte plek waar er geen direct zonlicht op komt.

Waar komen die luizen, spint en/of andere beestjes rond mijn kamerplant vandaan?

Net als mensen en dieren kunnen ook planten ziek worden. Sommige ziektes worden veroorzaakt doordat planten op de tocht staan... ze hebben dan een verkoudheidje!  Als je denkt dat jouw kamerplant ziek is, bekijk dan eerst goed waar hij last van heeft. Heeft 'ie zwarte of witte puntjes? Bewegen de puntjes over de plant? Zit er een plakkerig goedje op de bladeren of misschien iets dat lijkt op spinrag?

Er zijn veel verschillende symptonen voor zieke planten dus het is belangrijk dat je alles even goed van dichtbij checkt. Neem in je onderzoek ook altijd de onderkant van de bladeren mee! Alles over ziektes zoals spint en dopluis, hoe je ze kunt herkennen en bestrijden kun je op onze pagina over plantziektes lezen!


Hoe kom ik van rouwvliegjes bij mijn kamerplant af?

Koeien hebben vaak last van vliegjes (waarschijnlijk omdat ze naar kak stinken) en slaan die dan van hun rug af met hun staart. Superhandig zo'n staart natuurlijk, maar helaas heeft niet iedereen een staart om vliegjes mee weg te meppen. Kamerplanten kunnen namelijk ook last van vliegjes hebben, maar hebben jouw hulp nodig om er van af te komen. Deze rouwvliegjes, ook wel humus- of mosvliegjes genoemd, zijn piepkleine mugjes van ongeveer 4-5 millimeter groot. Je plant kan ze krijgen doordat je te veel water hebt gegeven. Langdurig natte aarde vormt namelijk de ideale plek voor rouwvliegjes om eitjes te leggen.

Heb je een kamerplant met rouwvliegjes? Houd deze plant dan apart (zet hem in quarantaine) van andere planten, laat de aarde een beetje uitdrogen en haal alle afgevallen blaadjes uit de pot. Haal daarna de bovenste laag van de potgrond eruit en strooi hier gewoon zand overheen. Hierdoor vinden de vliegjes jouw plant een stuk minder aantrekkelijk om hun eitjes in te leggen. Om van de volwassen vliegjes af te komen kun je een bakje met wijn naast je plant zetten, ze zullen hierop afkomen en zichzelf zo'n verschrikkelijke kater drinken dat ze snel de pijp uit gaan. Jij blij, plantje blij, wij blij!

 

Meer weten? In deze video legt Axel het allemaal nog een keertje kort uit. Met deze bladmatties bouw jij je jungle pas echt uit. Ben je op zoek naar een nieuwe amigo? Zoek via de Plantzoeker of de Kamerplanten pagina naar de ideale match. Of wil je meer informatie en inspiratie over alles wat met planten te maken heeft? Volg ons dan op Facebook en Instagram!

 

Verder lezen

    ... ...