Vet stekkie! Zo stek je een vetplant!

Vet stekkie! Zo stek je een vetplant!

Vetplanten zijn niet alleen makkelijk in de verzorging, makkelijk te vermeerderen door ze zelf te stekken! Stekkers klaar? Stekken maar!

Vetplanten stekken: dit heb je nodig
- Een vetplantje
- Een schoon en scherp mesje/schaar
- Klein stekpotje
- Stekgrond
- Een potje geduld

Let op! Het is belangrijk om de stekken, blaadjes en stengels, te laten drogen voordat je ze in de grond steekt. Door het ‘scheuren’ van het blad moet jouw stekkie eerst even herstellen. Laat ‘m daarom eerst een week op keukenpapier liggen voordat je hem opnieuw laat aarden. Geef ook deze vriendjes een goed portie, indirecte zonnestralen en laat ze hier drie tot zeven dagen liggen.

 

Vetplantjes stekken met losse blaadjes
Veel soorten vetplanten kun je stekken met behulp van slechts één bladbaby. Voor een bladstek draai je voorzichtig een blaadje van jouw amigo af. Er kunnen namelijk wortels en uiteindelijk hele nieuw plantjes groeien uit elk blaadje van jouw mommy/daddy to be! Even een check voordat we doorgaan; heb je jouw stekjes drie tot zeven dagen rust gegeven op dat keukenpapiertje? Job well done! Dan nu het makkelijke werk: de bladbaby’s leg je namelijk gewoon op de losse stekgrond. Om de drie dagen wel voorzien van een beetje water natuurlijk!Vetplantjes stekken met stengels

Om een stengelstek te nemen snij je de bovenkant of een zijtak van jouw amigo af met een scherp en schoon mes. Don’t worry, it won’t hurt your buddy! Verwijder de onderste blaadjes van de steel en laat ook deze drie tot zeven dagen drogen. Als de steel helemaal droog is, kan je ‘m voorzichtig in de aarde steken. Na het planten van deze stek groeit-ie vanzelf verder. Ook deze baby’s moet je natuurlijk voorzien van een beetje water om de drie dagen. Geduld is een schone zaak, maar onder de grond is jouw amigo hard aan het werk. Na een tijdje wordt al zijn werk ook echt zichtbaar, watch and learn! 


Vetplantjes stekken met uitlopers
Sommige vetplanten, zoals Aloë Vera, kun je niet stekken met behulp van een stengelstek of een bladstek. Gelukkig produceren de meeste van deze toppers vanzelf nieuwe planten baby's; kleine kopietjes van de moederplant. Deze kun je in dezelfde pot laten zitten. Wil je ze graag een eigen thuis geven? Je kunt ze makkelijk een eigen potje geven, door met een schoon én scherp mes de band tussen ouder en baby te verbreken. In de meeste gevallen hebben de baby’s al hun eigen wortelsysteem, waardoor vetplanten stekken nog nooit zo makkelijk is geweest. Easy peasy, mazzelaar! Een fijn plekkie voor je nieuwe, vette stekkie!
Zet de stekkies op een fijne plek in het licht. Merk je dat ze langzaam beginnen te groeien? Dan is een keer per week een scheut water geven voldoende. Geef je stekkies veel liefde en aandacht. Zo groeien ze sneller en krijgen ze nog eerder een welverdiend plekje in jouw interieur. Shinen maar! 

 

Met bovenstaande stappen moet het jou zeker lukken om die plantenfamilie van jou uit te breiden. Eerst maar eens een goede amigo aanschaffen? Zoek dan via onze Plantenzoeker of Kamerplanten pagina naar jouw perfecte groene vriend! Op zoek naar meer inspiratie? Volg ons dan ook op Facebook en Instagram!


Meer lezen? Check deze artikelen eens!
- Zo stek je een bananenplant!
- Verpotten? Dat doe je zo!
- 8 kamerplanten die goed gaan op weinig licht?


Fotocredits
Headerfoto: Bobbi Gaukel, via Unsplash
Foto 1: Corinne Kutz, via Unsplash
Foto 2: Florencia Potter, via Unsplash

Verder lezen

    ... ...