Welke plant is dit? 3 handige apps om planten te herkennen

Welke plant is dit? 3 handige apps om planten te herkennen

Je kijkt elkaar aan en het is direct liefde op het eerste gezicht. Je verdrinkt in haar prachtige groene bladeren, zwijmelt weg bij haar elegante stam en je weet al gelijk welke pot ze hebben moet. Je hart maakt een sprongetje bij de gedachte dat jullie elkaars leven met elkaar zullen delen.. Maar, hoe heet ze? En waar komt ze vandaan? Hoe maak je haar de jouwe? Met deze superhandige apps achterhaal je de naam van een plant door simpelweg een foto te maken.

Welke plant is dit


Hoe heet deze plant?

Onze Plantsome app kan veel, maar planten herkennen (nog) niet. Wel krijgen we regelmatig berichtjes van andere plantgekkies met de vraag: “hoe heet deze plant?”. Daarom hebben we 3 handige plantherkenningapps voor je op een rijtje gezet!

 

Pl@ntnet

Pl@ntNet is gestart vanuit een participatief wetenschappelijk project. Met hun app identificeer je meer dan 20.000 soorten planten met behulp van een foto én doe je mee aan een participatief wetenschappelijk project over de biodiversiteit van planten. Win-win!


Je kan de app zowel op je desktop als op je mobiel gebruiken. Maak een foto van je nieuwe groene vlam, upload deze en de foto wordt met duizenden afbeeldingen in de database van Pl@ntnet vergeleken. Tip: het werkt het beste als je een blad tegen een effen achtergrond fotografeert of als je op specifieke onderdelen van de plant richt. Je krijgt vervolgens een lijst met kanshebbers te zien en kiest daaruit the one. Als je bevestigt dat je jouw plant hebt gevonden (of juist niet), wordt het programma steeds nauwkeuriger. 


Pl@ntnet is gratis voor Android en iOS.


iNaturalist

Ben je naast plantgekkie ook een beetje een dierengekkie? Dan is de app iNaturlist wat voor jou. Naast planten, herkent de app namelijk ook dieren. Net als bij de app van Pl@ntnet, worden de ingezonden afbeeldingen gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek. In de app houd je al je vondsten bij en die kan je ook bespreken met andere plantliefhebbers in de iNaturalist-community. We like!


Om iNaturalist te kunnen gebruiken, moet je eerst even een account aanmaken. Op het moment dat we deze blog schrijven, zou je persoon 3.637.737 zijn die dit doet. Je kan ervoor kiezen zelf een foto te uploaden of er eentje uit de bestaande galerij te kiezen. iNaturalist geeft je vervolgens een top 10 met beste matches. En dan: swipen maar!


iNaturalist is gratis voor Android en iOs.



PlantSnap

Groene bladmatties snap je met PlantSnap, snap je? Met PlantSnap heb je geen fingerspitzengefühl nodig om een plantexpert te zijn, die fingerspitzen van je heb je alleen maar nodig om de app te bedienen. PlantSnap beweert 90% van alle planten en bomen op de wereld te herkennen, maar ook paddenstoelen en bloemen zijn voor PlantSnap niet anoniem. Als jij je groene liefde hier niet mee vindt, weten wij het ook niet meer. 


PlantSnap is een partnership met Snapchat aangegaan om hun missie waar te maken: in 2022 alle plantensoorten op de wereld in kaart gebracht hebben. Hun doel is om de grootste wetenschappelijke database van planten te worden en dat proberen ze te bereiken door hun app zo eenvoudig en gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. 


PlantSnap is gratis voor Android en iOS.

 

Pas op hoor, want met behulp van een van deze apps is het voor jou binnen no time huisje, plantje, beestje. Heb je je ware groene liefde opgespoord en ben je er klaar voor je leven met hem of haar te delen? Zoek dan via onze Kamerplanten pagina naar jouw wederhelft! Op zoek naar meer inspiratie? Volg ons dan ook op Facebook en Instagram!

 

Verder lezen

    ... ...