Bromelia

De Bromelia is eigenlijk geen plantensoort maar de familienaam van zo'n 2600 Bromelia soorten. Dan lijkt jouw eigen familie opeens niet meer zo groot... Een paar van de bekendste Bromelia soorten zijn Vriesea, Tillandsia, Aechmea en Guzmania. Eén ding hebben ze allemaal gemeen: ze vallen flink op met hun felle kleuren. Gelukkig zijn ze ook nog eens makkelijk te verzorgen, zoals je hieronder kan lezen!

Haal er zelf eentje in huis!

 • Vrij weinig
 • Niet nodig
 • Licht, geen direct zonlicht
 • Niet giftig
 • 1x per 2 weken (zomer)

Op zoek naar een extra vriend voor bij jou thuis?
Gebruik de Plantzoeker

 • De Bromelia is een oeroude plant. Er zijn stoffelijke resten gevonden van wel 30 miljoen jaar oud! De Bromelia is ontstaan in het wilde Andesgebergte en de tropische regenwouden van Uruguay, maar is inmiddels overal in Midden- en Zuid-Amerika te vinden in het wild. Veelal groeien ze daar als zogenaamde epifyten, wat betekent dat ze op een andere boom groeien zonder daar voedsel vanaf te pakken. Zo zie je ze bijvoorbeeld ook op hoogspanningskabels groeien. De Inca's, Azteken en Maya's gebruikten letterlijk elk onderdeel van de Bromelia voor voedsel, rituelen en bescherming en heeft daardoor een belangrijke plaats ingenomen in de Latijns-Amerikaanse culturen.
 • Deze plant heeft extra luchtzuiverende eigenschappen. Schadelijke stoffen zoals benzeen en formaldehyde en andere fijnstoffen die bijvoorbeeld uit je bank of tapijt komen zetten, worden door de wortels van deze plant omgezet in schone zuurstof. Je hebt alleen wel heel veel luchtzuiverende planten nodig om dit effect te bereiken. Meer weten? Lees het hier!

 • Bromelia's zijn niet giftig.
 • Bij een Bromelia dient de kleurige stengel in het midden van de plant niet alleen als ondersteuning van de plant, maar ook om water in op te slaan. Deze vrolijke huisgenoot vindt het daarom fijn om niet alleen water op de kluit te krijgen maar ook via de kelk (bloem). Let er bij de kelk wel op dat je het water er rustig in giet, zodat je de bloem niet beschadigd. De Bromelia is geen dorstige plant en hoeft in principe maar eens in de week wat water te hebben. Laat de grond altijd licht vochtig, zolang er onderin de pot maar geen water blijft staan.
 • Een Bromelia houdt van zonlicht, zolang het niet direct op zijn vrolijke koppie schijnt. Zonnebadend op het strand zul je ze weinig tegenkomen. Zet jouw Bromelia dus in de buurt van een raam waar genoeg licht doorheen komt, maar niet direct voor het raam. Zeker in de zomer wordt het dan te warm voor de Bromelia.
 • Je kunt een Bromelia in de zomer eens in de twee weken wat extra plantenvoeding geven. Houdt dan wel ongeveer de helft van de aanbevolen hoeveelheid aan bij standaard kamerplantenvoeding, dat is ruimschoots genoeg. In de winter is extra voeding niet nodig aangezien de plant dan in een soort winterslaap zit.
 • Helaas bloeien Bromelia's maar één keer en verwelken daarna langzaam. De Bromelia wordt dan ook voornamelijk gebruikt als een éénjaars-plant. Een meevallertje is dan weer dat je 'm ook niet hoeft te verpotten na een aantal jaar. Je kunt de Bromelia natuurlijk wel in een nieuwe sierpot zetten bij aanschaf.
 • Als de bladeren van een Bromelia geel of bruin worden is dit meestal een teken van teveel direct zonlicht. Zet de plant dan simpelweg wat verder van het raam of uit de zon. Als het gehele blad bruin of geel is geworden kan je deze afknippen. Gaan de bladeren hangen dan geef je te weinig water. Zoals eerder al gezegd bloeit de Bromelia maar één keer voordat hij sterft. Gelukkig duurt de bloei van een Bromelia wel flink lang, zo'n 3 tot 6 maanden! Daarna is het voor de mensen met groene vingers nog mogelijk om de plant te vermeerderen om uiteindelijk weer een nieuwe Bromelia bloem te kweken. Dit duurt echter wel een aantal jaar, waardoor in de meeste gevallen de plant simpelweg wordt vervangen door een nieuw exemplaar.
 • Alle planten in de Bromelia familie zijn redelijk gevoelig voor spint. Om dit te voorkomen kan je regelmatig de plant besproeien met lauw water, zodat al het ongedierte van de plant afspoelt.

Wil je al deze informatie altijd bij-de-plant hebben?
Download de verzorgings-app

... ...