Curcuma

De Curcuma staat als geen andere plant symbool voor de Aziatische natuur en cultuur. In het wild komt de Curcuma voor in landen als Thailand, Laos, Cambodja en India. Ze heeft daar ook wel de naam Siamese Tulp gekregen, door haar prachtige bloemen. Het kruid van bepaalde Curcuma soorten is eeuwenlang een belangrijk onderdeel geweest van de Indiase geneeskunst en wordt tot op de dag van vandaag nog gebruikt in gerechten. In Nederland ook wel bekend als kurkuma. Helaas zullen onze Curcuma's (de Siam Curcuma) dit kruid niet aanmaken, maar het gemak in verzorging en de kalmerende jungle sfeer die de plant veroorzaakt maken dat gebrek ruimschoots goed. 

Haal er zelf eentje in huis!

  • Enorm veel
  • Elk jaar
  • Veel zonlicht
  • Niet giftig
  • 1x per 2 weken (zomer)

Op zoek naar een extra vriend voor bij jou thuis?
Gebruik de Plantzoeker

  • Zoals eerder al gezegd, de Curcuma is een echte Aziatische plant. De plant werd eeuwen geleden gebruikt voor het verven van kleding, aangezien het stuifmeel dat de Curcuma aanmaakt veel kleurstoffen bevat. Toen werd ontdekt dat de wortels van de Curcuma eetbaar zijn, het is familie van de gember, en daardoor werd de Curcuma een onderdeel van de Aziatische keuken. Jaren later werd de geneeskundige werking van Curcuma ontdekt en daarna was de plant al helemaal niet meer weg te denken uit de Aziatische cultuur. Er wordt nu zelfs onderzoek gedaan naar het kruid van de Curcuma omdat er aanwijzingen zijn dat het een positieve werking heeft op kanker. En dan is het ook nog eens niet de lelijkste plant om te zien. Win, win, win... win?
  • Deze plant heeft extra luchtzuiverende eigenschappen. Schadelijke stoffen zoals benzeen en formaldehyde en andere fijnstoffen die bijvoorbeeld uit je bank of tapijt komen zetten, worden door de wortels van deze plant omgezet in schone zuurstof. Je hebt alleen wel heel veel luchtzuiverende planten nodig om dit effect te bereiken. Meer weten? Lees het hier!

  • De Curcuma is een veilige plant, het is niet voor niets dat het kruid van de Curcuma gebruikt wordt in recepten! Toch is het niet aan te raden om bladeren op te eten, daar zijn de planten simpelweg niet voor bedoeld. Let er bij kinderen dan ook op dat ze geen bladeren in hun mond stoppen. Sommige mensen kunnen allergisch zijn voor de Curcuma, wat kan leiden tot een wat snotterig gevoel. Maar dit komt alleen voor bij grote aantallen Curcuma's (honderden) en zal je geen last van hebben bij één of twee Curcuma's. 
  • De Curcuma komt uit het regenwoud en is dus gewend aan veel water. Sterker nog, ze geeft de voorkeur aan vochtige potgrond. Een goede maatstaf is dan ook om eens in de paar dagen je vinger in de potgrond te steken om te kijken hoe vochtig het nog is. Als er weinig grond aan je vinger blijft zitten en het dus redelijk droog is kan je de Curcuma weer water geven. Over het algemeen is twee keer per week water geven voldoende. Let er alleen wel op dat er geen water onderin de pot blijft staan, de wortels van de Curcuma gaan rotten als ze lang in het water staan.
  • Het zonlicht in de regenwouden van Zuidoost Azië is een stuk feller en daarom staat jouw Curcuma in Nederland graag op een plek met veel zonlicht. Een raamkozijn is bijvoorbeeld een prima plek voor de Curcuma. Als het raam uitkijkt op het zuiden en de plant dus continue in direct zonlicht staat kan het in de zomer wel voorkomen dat het wat teveel licht is voor de plant en de bladeren bruin beginnen te worden. Verplaats de plant dan tijdelijk naar een wat schaduwrijkere plaats. Als het boven de 15 °C is dan kan de Curcuma ook prima buiten staan. Let bij alle planten er wel op dat ze niet teveel op de tocht staan, hier kunnen ze slecht tegen en is een belangrijke oorzaak bij plantziektes. 
  • Planten zijn op bepaalde gebieden best wel vergelijkbaar met mensen. Wij kunnen prima overleven zonder extra vitamines of voedingsstoffen te nemen, maar de kans om ziek te worden wordt kleiner als we het wel doen en we kunnen bijvoorbeeld meer spieren kweken als we goed eten. Hetzelfde geldt voor planten, ze hebben niet per se extra voeding nodig, maar ze zullen een stuk beter groeien en minder ziektes krijgen als ze het wel krijgen. Je kunt je Curcuma dus het beste eens in de twee weken wat extra plantenvoeding geven door het te combineren met het water geven. Doe dit echter niet gedurende de wintermaanden, de Curcuma gaat dan in een winterslaap en heeft geen extra voeding nodig. 
  • De Curcuma heeft zogenaamd 'rizoom' wortelstelsel. Dit houdt in dat ondergronds de wortels horizontaal groeien en uiteindelijk weer nieuwe bladeren omhoog kunnen groeien op een andere plek. Als dit gebeurt bij jouw Curcuma zal je dus een nieuw plantje naast de grote plant zien groeien. Het is dan verstandig om je plant even uit haar pot te halen, de grond te verwijderen en dit nieuwe plantje met wortel en al af te knippen van de hoofdplant. Dit zorgt er namelijk voor dat alle energie naar de hoofdplant blijfft gaan, zodat deze mooie bloemen houdt. Je kunt het nieuwe plant vervolgens in een nieuwe pot met grond plaatsen en hier kan vervolgens een prachtige nieuwe Curcuma uit groeien. 
  • De Curcuma geeft bloemen in de lente en zomer. Gemiddeld blijft een bloem ongeveer drie weken bloeien voordat het afsterft. De bloem wordt dan geel en droog. Verwijder deze bloemen met stam en al zo laag mogelijk bij de grond. Hierdoor wordt de energie van je Curcuma niet verspild aan een dode bloem maar kan het volledig besteed worden aan het groeien van nieuwe bloemen. In de herfst en wintermaanden zal de plant haar bloemen verliezen en in een winterslaap gaan. Maar wees gerust, als de plant het niet te koud krijgt in de winter komen er gewoon weer nieuwe bloemen in de lente. 
  • De Curcuma heeft over het algemeen niet snel last van plantziektes. Het meest voorkomende is wortelrot, omdat er teveel water in de pot zit. Check dus zo nu en dan eens de onderkant van de plant om te kijken hoe vochtig dit is. Ook kunnen er bruine vlekjes op de bladeren komen. Dit is vaak een teken dat je de plant te weinig water geeft. Dus hop, die gieter erbij! 

Wil je al deze informatie altijd bij-de-plant hebben?
Download de verzorgings-app

... ...