Tillandsia (luchtplantje)

De Tillandsia wordt ook wel luchtplant genoemd. Deze naam heeft hij te danken aan zijn eigenschap om voeding en water uit de lucht te halen. Het is een van de makkelijkste kamerplanten die er bestaan! Simpelweg omdat hij niet meer nodig heeft dan af en toe een sproeibeurt, that’s it!

Haal er zelf eentje in huis!

  • Weinig
  • Niet nodig
  • Licht, geen direct zonlicht
  • Niet giftig
  • Niet nodig

Op zoek naar een extra vriend voor bij jou thuis?
Gebruik de Plantzoeker

  • Zijn oorspronkelijke woonplaats is de jungle! Je komt ze vooral tegen in de regenwouden en woesitijnen in het Zuiden van de Verenigde Staten, Mexico en Midden- en Zuid- Amerika. Hier groeit hij het fijnst omdat de luchtvochtigheid van nature ontzettend hoog is. Typisch voor de Tillandsia’s zijn hun epifyten. Dat zijn de ‘wortels’ waarmee ze zich op andere planten en bomen vastklemmen.
  • Deze plant heeft geen luchtzuiverende eigenschappen. Er bestaan namelijk planten die schadelijke stoffen zoals benzeen, formaldehyde en andere fijnstoffen die bijvoorbeeld uit je bank of tapijt komen zetten filteren. Om dit effect te bereiken heb je trouwens wel heel veel planten nodig. Meer weten over luchtzuiverende planten? Lees het hier!

  • No worries, tillandsia’s zijn niet giftig!
  • De Tillandsia haalt zijn water voornamelijk uit de lucht. De luchtvochtigheid in zijn omgeving neemt hij op via ‘trichomen’. Dat zijn kleine donzige haartje op de bladeren van de plant. Omdat de Nederlandse huiskamer vaak drooggestookt worden door middel van een openhaard of verwarming is het zeker aan te raden om hem af en toe even te besproeien met water. Het is voldoende om de Tillandsia een keer in de twee weken een sproeibeurt te geven. In de warmere maanden heeft hij trouwens vaker een sproeibeurt nodig; eens of twee keer in de week. Je kunt er trouwens ook voor kiezen om jouw luchtplantje te verwennen met een heerlijk bad! Dit kun je doen door hem eens per maand in een bak (kraan)water onder te dompelen. Tijdens zijn spa-momentje zuigt de Tillandsia zich helemaal vol met water waarna hij weer zal opbloeien! Oja, laat hem niet langer dan 30 minuten in zijn bad zitten. Hij heeft namelijk alleen zwemdiploma A & B en we willen geen lifeguard hoeven inschakelen. Schudt na zijn badsessie het water voorzichtig van zijn bladeren en geef hem de tijd om volledig op te drogen.
  • Tillandsia’s houden enorm van licht. Kies voor jouw groene amigo dus een plekje met veel daglicht maar pas op met direct zonlicht. Ze vinden het niet fijn als de felle zonnestralen op hun bladeren schijnen.
  • De 'groeispurt' komt niet voor in het woordenboek van de Tillandsia. Ze groeien dus ook onwijs langzaam en hebben daarom geen extra voeding nodig. Om ze af en toe toch een extra boost te geven kun je de voedingsspray gebruiken. Naast water zitten er in deze sprays namelijk ook extra mineralen die de luchtplantjes in topconditie houden en de bloei bevorderen.
  • Tillandsia’s groeien niet in potgrond dus verpotten is niet nodig!
  • Snoeien is niet echt nodig maar een schoonheidsbeurt op zijn tijd kan natuurlijk geen kwaad. Bruine, verdroogde bladeren aan de onderkant kun je makkelijk verwijderen door ze weg te snijden of af te knippen. Als hij last krijgt van bruine puntjes kun je die er ook gewoon vanaf knippen. Probeer bij het afknippen van de bruine puntjes wel de puntige vorm van het blad te behouden.
  • Deze sterke jongens zijn onwijs ziektebestendig. Voor de zekerheid is het goed om ze af en toe te controleren op beestjes maar je hoeft er niet huiverig voor te zijn.

Wil je al deze informatie altijd bij-de-plant hebben?
Download de verzorgings-app

... ...