zieke-plant

Is mijn plant ziek?

Net zoals mensen kunnen planten helaas ook gewoon ziektes oplopen. Het is belangrijk dat hier wel aandacht aan wordt besteed, want veel plantziektes kunnen een plant laten afsterven als het niet wordt tegengewerkt. Controleer daarom regelmatig je plant op ziektes, een goede manier is door de onderkant van het blad zo nu en dan te controleren. Zitten hier zwarte of witte plekjes op die er voorheen niet zaten, dan is het zeer waarschijnlijk dat je plant een ziekte heeft opgelopen. Kiek hieronder voor een overzicht van de meest voorkomende plantziektes inclusief hoe je het behandelt.

blog-image

Wolluis

Wolluis is een vervelende plaag die op zo'n beetje elke kamerplant voor kan komen. De naam heeft de wolluis te danken aan de witte, wolachtige afscheiding die de vrouwtjes produceren. Hier zijn zo ook gelijk aan te herkennen in de plant, zie je witte, wollige bolletjes of stipjes dan is dat vaak een teken van wolluis. Het ziet eruit als witte pluisjes en de beestjes zelf zijn wit met strepen over hun rug en kleine witte pootjes. Helaas is deze plaag heel lastig te bestrijden, de wolluis kan wel tegen temperaturen tot -40 graden.
Behandeling Wolluis
blog-image

Witte Vlieg

De witte vlieg is één van de weinige insectenziektes die goed te zien is met het blote oog. Nadat ze zich verpopt hebben als larve veranderen ze in kleine witte vliegjes van zo'n 1mm - 3mm groot. Deze witte vliegjes zitten voornamelijk aan de bovenkant van de plant, op de jonge bladeren. Als er een grote hoeveelheid witte vliegjes aanwezig zijn op de plant zul je een witte wolk zien opstijgen van de plant als je eraan schudt!  Mede daarom is de witte vlieg een goed herkenbare ziekte. 
Behandeling Witte Vlieg
blog-image

Trips

Trips zijn hele kleine beestjes die met het blote oog bijna niet te zien zijn. Zonder vergrootglas zien ze eruit als kleine zwarte streepjes of stipjes op het blad. Trips is een zeer gevreesde plaag onder kwekers. Ze zijn namelijk erg lastig te bestrijden ook al valt de schade aan de plant vaak mee. Ze zijn zo gevreesd omdat deze insecten vleugels hebben, en zich dus razendsnel kunnen verspreiden naar andere planten. Nu is dat in een huiskamer iets minder gevaarlijk dan een kas waar duizenden planten staan, maar toch is het belangrijk dat een trips infectie zo snel mogelijk wordt bestreden. En laten we nu hieronder gedetailleerd hebben opgeschreven hoe dit in zijn werk gaat!
Behandeling Trips
blog-image

Spint

Spint behoort officieel niet tot de insecten, maar is een verre neef van de spin. Als je met een microscoop de spint bekijkt zie je dan ook kleine spinnetjes rondlopen. Dit is dan ook gelijk het lastige aan spint, je kunt ze met het blote oog lastig zien. Soms zou je het kunnen zien als hele kleine witte, gele of bruine stipjes/bolletjes. Het zijn vaak de beschadigingen aan de plant die erop wijzen dat er een spint op de plant aanwezig is. Deze ziekte is gelukkig wel goed te bestrijden en er zijn meerdere dingen die je er tegen kunt doen.
Behandeling Spint
blog-image

Schildluis

Naast de bladluis en de dopluis is de schildluis ook een veel voorkomende luizenplaag bij planten. Ondanks de familiebanden is de schildluis toch net weer anders dan de bladluis en dopluis. Zo heeft de schildluis wel een schild om zich heen, niet al te verrassend gezien de naam, maar dit schild zit in tegenstelling tot de dopluis niet vast aan het lichaam van de luis. Je kunt het schild optillen en daaronder vind je dan de luis zelf. Door dit schild zijn de luizen net als de dopluizen redelijk lastig te bestrijden.
Behandeling Schildluis
blog-image

Dopluis

De dopluis is familie van de bladluis, maar zijn deze plakkerige beestjes een stuk moeilijker te bestrijden. Dopluis kan eruit zien als wollige witte stipjes en wordt daardoor ook wel wollige dopluis genoemd. Omdat de dopluis een schild om zich heen heeft is hij redelijk goed beschermd tegen allerlei bestrijdingsmiddelen. Gelukkig zijn er wel een aantal trucjes om alsnog van de dopluis af te komen.
Behandeling Dopluis
blog-image

Bladluis

De bladluis is een redelijk veel voorkomende ziekte bij planten. Gelukkig is het een ziekte die relatief makkelijk is om te bestrijden, mede omdat de bladluizen met het blote oog vaak goed te zien zijn. Mocht je dan ook bladluis hebben aangetroffen op je plant, ga niet meteen op zoek naar een nieuw exemplaar; grote kans dat je plant nog jaren mee kan.
Behandeling Bladluis

Verder lezen

    ... ...