Wanneer is voeding nodig voor je plant.

Een plant extra voeding geven. Het is niet iets wat bij veel mensen hoog op het prioriteitenlijstje staat. En dat is begrijpelijk, kamerplanten functioneren over het algemeen ook prima zonder dat ze extra plantenvoeding krijgen.

Echter kan het geven van voeding aan binnenplanten er wel voor zorgen dat deze een stuk meer bloemen krijgt, voller wordt of meer vruchten kweekt. Het is hetzelfde als met mensen, als je meer gaat eten dan krijg je ook meer omvang. Alleen waar we daar bij mensen niet al te blij mee zijn vinden we een dikkere plant wel vaak mooier. Het blijft een rare wereld waar we in leven. 

Het geven van voeding

Goed, om je plant echt goed te verzorgen, is het dus beter voor je plant om extra voeding te krijgen. Dat meenemen in de verzorging van je groene amigo is de eerste stap, maar dit creëert vaak alleen maar meer vragen. Hoe werkt dat dan? Hoeveel voeding, wanneer, verschilt het per plant, het beste type voeding, etc. Gelukkig hebben wij het allemaal voor je uitgezocht en hier uitgebreid beschreven.

Wanneer voeding geven

Allereerst het moment waarop je voeding geeft aan je plant. Dit moet je alleen doen tijdens de groeiperiode van een plant, wanneer de plant ook daadwerkelijk meer voedingstoffen nodig heeft om te groeien. De groeiperiode is vaak van maart tot oktober. Vaak is één keer per week voeding geven ruimschoots voldoende.

Type voeding

Voeding bestaat in allerlei vormen; korrels, staafjes of vloeibaar. Het beste is vloeibare voeding, de plant kan dit makkelijker opnemen. Er bestaat universele voeding die geschikt is voor de meeste plantensoorten, maar voor een aantal soorten bestaat ook speciale voeding. De speciale voeding heeft logischerwijs de voorkeur, maar ook de universele voeding werkt goed.

Hoeveel voeding

Op de verpakking wordt aangegeven hoeveel je aan de plant moet geven. Houd je hier ook aan, een plant kan van te veel voeding ook verzwakken en zelfs sterven. Merk je dat je plant slecht reageert op de voeding, verminder dan de hoeveelheid. Planten die langzamer groeien of die niet zoveel zonlicht krijgen hebben minder voeding nodig.

Wanneer geen voeding geven?

Mensen hebben soms de neiging om een plant extra voeding te geven bij elk teken van zwakte. Het klopt dat verkleurde bladeren kunnen wijzen op te weinig voeding in een plant. Echter kunnen gele bladeren of bladval ook door ziektes komen, of een te kleine pot. Hierbij gaat extra voeding dan niet helpen. Kijk dan ook eerst goed of je insecten of beestje ziet in de plant voordat je een plant extra voeding geeft. Als de plant een infectie heeft kan het geven van voeding zelfs averechts werken, omdat de insecten dan gevoed worden door deze voeding. Kijk voor een overzicht van alle ziektes op deze pagina. Ook is het geen goed idee om kamerplanten gedurende de winter voeding te geven. De planten bevinden zich dan in een soort winterslaap, waarin ze amper groeien. Het geven van voeding is dan ook overbodig en kan de plant zelfs ernstige schade toedienen. 

Ook planten die buiten staan worden blij van een beetje voeding. Als je tuinplanten voeding geeft, zien ze er mooier uit en ze gaan langer mee!

Verder lezen

    ... ...