Schildluis

Naast de bladluis en de dopluis is de schildluis ook een veel voorkomende luizenplaag bij planten. Ondanks de familiebanden is de schildluis toch net weer anders dan de bladluis en dopluis. Zo heeft de schildluis wel een schild om zich heen, niet al te verrassend gezien de naam, maar dit schild zit in tegenstelling tot de dopluis niet vast aan het lichaam van de luis. Je kunt het schild optillen en daaronder vind je dan de luis zelf. Door dit schild zijn de luizen net als de dopluizen redelijk lastig te bestrijden.

Schade aan de plant

Ook de schildluis richt zich net als de andere luissoorten op de voedingsstoffen van de plant. Door zich een weg te graven naar de aderen van de plant kan de schildluis deze voedingsstoffen opzuigen. Je kunt je voorstellen dat de plant hier niet erg blij mee is, de voedingstoffen heeft de plant zelf hard nodig. Een infectie van schildluizen kan er dus voor zorgen dat bladeren geel worden en afvallen. Als de schildluizen niet bestreden wordt kan je plant uiteindelijk zelfs afsterven door gebrek aan voeding!

Behandeling

Een voordeel van de schildluis is dat hij niet beweegt. Zodra de luis het harde schild om zich heen heeft gebouwd blijft hij zitten op dezelfde plek, vaak onderop het blad. Chemische bestrijdingsmiddelen zijn vaak niet heel effectief door het stevige schild van de luis. Gelukkig zijn er nog genoeg andere manieren om van dit beestje af te komen. Is je plant niet al te groot, dan kan je hem simpelweg 15-20 minuten onderdompelen in water. Hierdoor verdrinken de schuldluizen en heb je in één keer de gehele plaag te pakken. Een andere manier is om een watje te doordrenken met alcohol (geen zoete alcohol, dit veroorzaakt schimmel op de plant) en vervolgens alle schildluizen met de alcohol in te wrijven. Na 10-20 seconden kan je de schildluizen gemakkelijk van het blad afhalen. Werkt dit allemaal niet, pak dan de plantenspuit en meng 20ml keukenolie, 1 eetlepel afwasmiddel en 250ml water. Schudt dit goed door elkaar en voeg nog eens 2 liter water toe. Na nogmaals te schudden spuit je hiermee de schildluis elke week in tot de plaag weg is. 

Oorzaak

Schildluis geeft de voorkeur aan planten met een houtachtige stam en planten die wat ouder zijn of minder vitaal. Zorg er dus voor dat je plant sterk en gezond is om het risico te verlagen. Verder geeft een te droge lucht in de kamer ook een verhoogd risico. De schildluis komt vaak een huishouden binnen door mee te liften op kleding of huisdieren. Ook heeft een plant die op de tocht staat meer kans om geïnfecteerd te raken met schildluis. 

Voorkomen

Je plant regelmatig controleren op de aanwezigheid van schildluis en ervoor zorgen dat de luchtvochtigheid in de kamer niet te laag wordt zijn eigenlijk de enige dingen die je kunt doen om te voorkomen dat je plant geïnfecteerd raakt. 

Verder lezen

    ... ...