Areca palm (Goudpalm)

De Areca, ook wel Goudpalm genoemd, is één van de bekendere palmsoorten die in de Nederlandse huiskamers te vinden is. Een bekende verschijning onder de kamerplanten. Deze kamerpalm staat ook wel bekend als de Areca lutescens, Dypsis lutescens of Chrysalidocarpus lutescens. Wij noemen hem gewoon Marty. Een toffe plant die een tropisch sfeertje aanbrengt in zijn omgeving. Ook niet zo gek aangezien de Areca oorspronkelijk uit Madagaskar komt. De verzorging vraagt wel wat aandacht, maar we helpen je graag bij het verzorgen van deze groene rakker!

  • Heeft veel water nodig
  • Verpotten eens in de twee jaar
  • Indirect zonlicht
  • Niet giftig
  • Voeding om de week (zomer)

Over de Areca palm

Oorsprong

De geschiedenis van de Areca palm begint op het eiland Madagaskar. Hier groeit de plant enkel in het duingebied, waar de grond zeer vochtig is. Over de jaren heen is de Areca bijna uit het wild verdwenen, omdat de plant meegenomen wordt uit de natuur om huiskamers op te vrolijken.

Luchtzuivering

Deze plant heeft extra luchtzuiverende eigenschappen. Schadelijke stoffen zoals benzeen en formaldehyde en andere fijnstoffen die bijvoorbeeld uit je bank of tapijt komen zetten, worden door de wortels van deze plant omgezet in schone zuurstof. Je hebt alleen wel heel veel luchtzuiverende planten nodig om dit effect te bereiken. Meer weten? Lees het hier!

Giftig

De Areca palm is niet giftig.

Jouw Areca palm verzorgen

Water geven

De Areca is, net als de meeste andere palmsoorten, gewend aan een tropisch klimaat. Dit houdt in dat hij de voorkeur geeft aan een continue vochtige grond. Zowel volledige uitdroging als regelmatig natte voeten zullen ervoor zorgen dat je Areca massaal blad gaat verliezen. In de zomer is de waterbehoefte van de Areca aanzienlijk hoger dan in de winter. Probeer dan ook meerdere keren per week in de zomer water te geven om droge grond te voorkomen en in de winter alleen wanneer de grond weer droog begint te worden. Controleer dit door je vinger diep in de grond te steken, de bovenlaag is geen goede indicatie aangezien deze door het contact met de lucht sneller uitdroogt. Gebruik bij voorkeur lauwwarm water.

Licht & standplaats

De kamerplant variant van de Areca palm is dan wel meer gewend aan het donkere klimaat in Nederland dan zijn tropische neven in Madagaskar, toch vindt hij veel zonlicht wel fijn. Hoewel het een binnenplant is, deze plant in de zomer dan ook prima buiten staan, maar zodra de temperatuur onder de 5 °C komt kan je 'm beter weer binnen zetten. Let wel op dat je de Areca niet onmiddellijk in direct zonlicht zet, maar langzaam laat wennen door hem steeds wat langer in het directe zonlicht te laten staan. Anders zullen de bladeren van de Areca verbranden. Zet deze palm in huis dus op een plek waar veel zonlicht komt. Bedenk wel dat de plant een stuk meer water nodig zal hebben op een plek met veel zonlicht.

Voeding

Het onderhoud van deze palmachtige vergt wat extra aandacht. De Areca palm is een snelle groeier, zeker in de zomer. Het is daarom aan te raden om in deze maanden extra voeding te geven aan de plant. Eens in de twee weken wat vloeibare voeding toevoegen aan het water van de Areca is voldoende. In de winter is het niet nodig om voeding te geven en wordt het zelfs afgeraden omdat de plant dan in zijn rustperiode is.

Verpotten

Het is belangrijk om de Areca eens in de twee tot drie jaar in een grotere pot te plaatsen. Niet alleen is alle voeding in de grond inmiddels verbruikt, ook heeft de plant ruimte nodig om zijn wortels verder te groeien. Laat je de plant te lang in een kleine pot staan dan heeft dat negatieve gevolgen voor de gezondheid van de plant. Houd bij het verpotten er rekening mee dat de nieuwe pot zo'n 20% breder is dan de plant zelf. Zo heeft je Areca weer voldoende ruimte om verder te groeien. Zoek je een manier om de Goudpalm te stekken? Dat lukt niet door een deel van de plant te laten wortelen. Areca's zijn alleen te vermeerderen vanuit zaad of door de plant te scheuren. Pas hier wel mee op, want bij scheuren kunnen de wortels beschadigen.

Snoeien en bloemen

De Areca krijgt snel gele of bruine bladeren door te veel zonlicht. Vooral de oudere bladeren die onderaan de palm hangen zullen op den duur steeds bruiner of geel worden. Het is aan te raden deze dorre bladeren simpelweg af te knippen bij de stam, aangezien ze niet meer zullen herstellen. Bruine puntjes op de bladeren is meestal niet te voorkomen, ook in het wild heeft deze plant last van bruine punten. Het is lastig om de Areca in een mooie vorm te houden omdat nieuwe bladeren aan de bovenkant worden aangemaakt en de bladeren aan de onderkant worden afgestoten. Snoei hoe dan ook nooit de stam zelf, dit overleeft de plant meestal niet.

Hulp bij je Arcea palm

Ziektes

Een Areca heeft niet heel veel last van ziektes. Net als elke andere plant kan het voorkomen dat er door lage luchtvochtigheid of teveel tocht spint of wolluis in de plant komt. Probeer zeker in de winter de bladeren zo'n twee keer per maand te besproeien met water. Dit geeft de plant de benodigde luchtvochtigheid om ziektes af te weren.

Bruine punten op stelen

We krijgen vaak de vraag of de bruine puntjes onderaan de stelen van een Areca kwaad kunnen. Geen zorgen: dit zijn natuurlijke pigment vlekken van de Areca en zijn zeker niet schadelijk. Zie het als sproetjes voor jouw palm!

Bruine bladeren of bruine puntjes op de bladeren

Bruine puntjes en bladeren zijn niet helemaal te voorkomen bij de Areca omdat hij snel van blad wisselt en erg snel reageert op droge lucht. Probeer hem op een plek te zetten zonder veel direct zonlicht en besproei zijn bladeren om de paar dagen even met water om de luchtvochtigheid omhoog te krijgen. Dit zal Marty super goed doen!

Vergeet nooit meer je planten water te geven met de gratis Plantsome App.

Geniet van je nieuwe groene vriend, de app doet de rest.

Zorgen zonder zorgen met de Plantsome App!

Lees meer