Cactus (Euphorbia)

De Euphorbia wordt ook wel cowboycactus genoemd. De cactus is het eerste waar mensen aan zullen denken bij een gemakkelijke plant. En dat is ook niet zonder reden, de cactus is praktisch onverwoestbaar. In de winter kunnen ze makkelijk weken zonder water en het maakt ze ook niet zoveel uit hoeveel licht ze krijgen. Kortom, ideaal als je minder groene vingers hebt. De cactus is een verzamelnaam voor honderden verschillende planten. Ze hebben helaas wel bijna allemaal één ding gemeen: stekels. En ja, die doen pijn. Pas dus altijd op bij het vastpakken van een cactus. Nog een leuk feitje: een cactus is een succulent, maar zijn niet alle succulenten zijn cactussen.

  • Heeft weinig water nodig
  • Direct zonlicht
  • Voeding niet nodig
  • Verpotten eens in de drie jaar
  • Licht giftig voor huisdieren & kinderen

Over de Cactus

Oorsprong

Er zijn bij elkaar zo'n 1500 soorten lid van de Cactus-familie. Over heftige Kerstdiners gesproken.. Je ziet Cactussen tegenwoordig in zo'n beetje alle tropische landen, maar oorspronkelijk komen ze uit het Amerikaanse continent. Er zijn in Europa en Afrika wel veel andere succulenten, sommige zelfs met stekels, maar deze behoren niet tot de Cactus-familie. De Cactus wordt naast zijn decoratieve waarde ook voor andere toepassingen gebruikt. In landen rond de Middellandse Zee wordt de Opuntia bijvoorbeeld als afbakening van een stuk land gebruikt, net als prikkeldraad in andere landen. In Mexico worden sommige Cactussen gebruikt om alcoholisch dranken van te maken en andere Cactussen kunnen zelfs als psychedelische drugs gebruikt worden.

Giftig

Het verschilt per Cactus soort of deze giftig is of niet, maar over het algemeen is het niet verstandig om het sap van Cactussen op je huid te krijgen of in te nemen. Daarbij zijn sommige soorten juist weer eetbaar.

euphorbia cactus cowboycactus verzorging

Jouw Cactus verzorgen

Water geven

Bij het water geven van een Cactus is er maar één regel belangrijk: geef niet teveel water. Pas wanneer de grond echt weer helemaal droog is heeft de Cactus water nodig. Ze hebben namelijk maar weinig bladmondjes op hun huid zitten waardoor ze niet veel water verdampen. Daarbij kunnen ze een paar keer hun eigen gewicht aan water volzuigen zodat ze een goede reserve hebben. Wel makkelijk als je in de woestijn maar eens de paar maanden een regenbui hebt. In de winter kan je de Cactus gemakkelijk twee maanden zonder water laten staan, in de zomer zal hij iets vaker water nodig hebben.

Licht & standplaats

Ook de standplaats is een eitje bij de Cactus, het maakt 'm namelijk niet zoveel uit waar hij staat. Kijk alleen in de zomer uit dat hij niet de gehele dag in het volle zonlicht staat, daar zijn ze niet meer aan gewend in ons klimaat en kunnen er dus last van hebben. Alleen bolvormige Cactussen hebben hier geen probleem mee, hun haartjes dienen als een soort UV-schild zodat ze niet verbranden. Een schaduwrijke plek is dus ook geen probleem voor de Cactus, als algemene regel geldt dat hoe donkerder het blad is hoe beter hij in de schaduw kan staan. Zo kan de bekende Euphorbia bijvoorbeeld prima op donkere plekken staan.

Voeding

Aangezien de Cactus relatief gezien erg langzaam groeit heeft hij ook niet zoveel voeding nodig. Het is dus niet echt noodzakelijk om jouw Cactus extra plantenvoeding te geven. Mocht je er toch voor kiezen, doe het dan enkel in de lente- en zomermaanden. Dan zit de plant in zijn groei-fase en gebruikt hij wat meer voeding. In de winter is de plant in een winterslaap en is het alleen maar schadelijk als je 'm extra voeding geeft.

Verpotten

Het verpotten van een Cactus is een redelijke uitdaging door zijn prikkelbare.. karakter. Gebruik altijd handschoenen als je de Cactus gaat verpotten en doe het alleen als het echt noodzakelijk is. Gelukkig is dit niet snel het geval, doordat de plant erg langzaam groeit kan hij lang in dezelfde pot blijven staan. Alleen als je merkt dat de wortels van de Cactus tegen de buitenkant van de pot beginnen te drukken kan je 'm het beste verpotten.

Snoeien en bloemen

Bruine bladeren krijgen Cactussen gelukkig niet zo snel, maar het kan natuurlijk wel voorkomen dat jouw Cactus wat aan de grote kant wordt. Dan kan je 'm eventueel snoeien naar een iets wenselijker formaat. Dat klinkt wellicht wat drastisch, maar dat valt mee. Je verwijdert de vertakkingen van de Cactus die je te groot vindt worden. Dit doe je door ze bij de stam af te snijden met een scherp mes. Er ontstaat dan een wond waaruit de Cactus gaat bloeden, dit vocht kan giftig zijn dus let op met kleine kinderen en huisdieren! Zeker het witte sap genaamd Wolfsmelk is erg giftig. Je kan het bloeden stoppen met as van bijvoorbeeld sigaretten of anders zal de wond uiteindelijk vanzelf dichtgaan. Het kan dat hier weer nieuwe vertakkingen groeien, maar dat is geen garantie. Cactussen kunnen ook prachtige bloemen krijgen, dit gebeurt vaak in de lente wanneer de Cactussen in hun groeiperiode zitten. Let wel op, want sommige Cactussoorten zullen sterven wanneer ze in bloei hebben gestaan doordat het veel energie kost.

Hulp bij je Cactus

Ziektes

In principe heeft de Cactus niet snel last van ongedierte of ziektes, maar een te hoge luchtvochtigheid kan eventueel leiden tot schimmel. Daarbij komt het soms voor dat een Cactus last krijgt van wolluis. Dat kan je proberen weg te halen door de luis met een krachtige straal van de plant af te sproeien.

Vergeet nooit meer je planten water te geven met de gratis Plantsome App.

Geniet van je nieuwe groene vriend, de app doet de rest.

Zorgen zonder zorgen met de Plantsome App!

Lees meer