Dracaena (Drakenbloedboom)

De Dracaena, ook wel bekend hier in Holland als de Drakenbloedboom, is een plant met een stoer uiterlijk. Dit komt mede doordat deze plant oorspronkelijk uit Afrika komt, waar het klimaat nogal ruig is voor planten. Dit betekent wel dat de Dracaena een plant is die tegen een stootje kan en dus heel makkelijk is om te verzorgen. 

  • Heeft weinig water nodig
  • Verpotten eens in de twee jaar
  • Halfschaduw of schaduw
  • Licht giftig voor huisdieren & kinderen
  • Voeding niet nodig

Over de Dracaena

Oorsprong

De wortels van de Dracaena liggen voornamelijk in Afrika, maar een aantal soorten komen ook voor in Midden-Amerika en Zuid-Azië. In het wild is de Dracaena vooral bekend onder de naam Drakenbloedboom (of Drakenplant/Drakenboom), al komt hij tegenwoordig bijna niet meer voor in het wild. Deze variant van de Dracaena kan uitgroeien tot een heuse boom, en heeft zijn naam gekregen dankzij het rode hars wat de plant afscheidt als er een snee in de stam of bladeren gemaakt wordt. Grote kans dat je in Nederland een van de volgende soorten spot: Dracaena Marginata, Dracaena Fragrans, Dracaena Massangeana, Dracaena Janet Lind en Dracaena Surculosa.

Luchtzuivering

Deze plant heeft extra luchtzuiverende eigenschappen. Schadelijke stoffen zoals benzeen en formaldehyde en andere fijnstoffen die bijvoorbeeld uit je bank of tapijt komen zetten, worden door de wortels van deze plant omgezet in schone zuurstof. Je hebt alleen wel heel veel luchtzuiverende planten nodig om dit effect te bereiken. Meer weten? Lees het hier!

Giftig

De Dracaena is niet giftig te noemen. Het eten van de bladeren kan maagirritaties veroorzaken bij dieren, dus let hier op bij huisdieren.

Jouw Dracaena verzorgen

Water geven

Water is iets waar de Dracaena minachtend naar kijkt. Zoals je verwacht bij een plant die uit de woestijn komt heeft een Dracaena niet veel water nodig. Sterker nog, het is zelfs goed om de plant één of twee dagen in droge grond te laten staan voordat er weer water gegeven wordt. En vergeet je een keer je Dracaena water te geven dan is er ook niets aan de hand. Let er vooral op dat je niet teveel water geeft, hier kunnen de vleeswortels van de Dracaena heel slecht tegen. Bij twijfel: geef minder water. Wat een heerlijke plant.

Licht & standplaats

Een Dracaena heeft ook weinig zonlicht nodig. Zo'n drie uur per dag is zeker voldoende. Plaats deze plant dus voor een raam op het noorden, of 3-4 meter van een raam op het oosten/westen. Kijk uit bij een raam op het zuiden, aangezien hier veel direct zonlicht op valt. Als je een Dracaena dichter bij het raam wil zetten kan je de plant langzaam aan het zonlicht laten wennen door deze telkens een stukje dichterbij te zetten. Doe dit bij voorkeur in de winter, zodat de plant gewend is aan het licht zodra het zomer wordt.

Voeding

Een Dracaena heeft niet veel extra voeding nodig. Als je toch extra voeding wil geven, doe dit dan alleen in de zomer wanneer de plant in zijn groeifase zit. In de winter houdt de plant een winterslaap, en is er dus echt geen extra voeding nodig.

Verpotten

De Dracaena groeit redelijk door, zo ongeveer een meter elke tien jaar. In het wild worden ze wel twaalf meter hoog. Verpot de Dracaena daarom minimaal eens in de twee jaar. Een grotere pot zorgt ervoor dat de plant verder kan groeien en is goed voor zijn gezondheid. De beste periode om te verpotten is in de lente, omdat de plant dan sneller kan herstellen van eventuele beschadigingen. Kies een pot die minimaal 20% breder is dan de plant zelf bij het verpotten. Normale potgrond is voldoende.

Snoeien en bloemen

Om de Dracaena mooi compact en vol te houden is het aan te raden de plant in de herfst terug te snoeien. Dit houdt in dat je de lange takken tot aan de stam afknipt. Deze zullen in de lente meerdere uitlopers vormen waardoor de plant een mooie volle vorm krijgt. Afknippen gaat heel gemakkelijk met een snoeischaar.

Hulp bij je Dracaena

Ziektes

Zoals veel kamerplanten is ook de Dracaena vatbaar voor de vele vormen van luis. Wolluis is het gevolg van teveel tocht en kan bestreden worden door de plant te besproeien met warm water of onder een warme douche te zetten. Dopluis en schildluis komen vooral voor bij de varianten waar het blad dicht op elkaar groeit. Het is daardoor soms moeilijk om de luizen te zien, controleer de plant zo nu en dan even grondig. Als je Dracaena een slappe stam krijgt of bruine bladeren is dit waarschijnlijk het gevolg van teveel watergift. Probeer eens wat minder water te geven en kijk of de plant opknapt.

Vergeet nooit meer je planten water te geven met de gratis Plantsome App.

Geniet van je nieuwe groene vriend, de app doet de rest.

Zorgen zonder zorgen met de Plantsome App!

Lees meer