Spint

Spint behoort officieel niet tot de insecten, maar is een verre neef van de spin. Als je met een microscoop de spint bekijkt zie je dan ook kleine spinnetjes rondlopen. Dit is dan ook gelijk het lastige aan spint, je kunt ze met het blote oog lastig zien. Soms zou je het kunnen zien als hele kleine witte, gele of bruine stipjes/bolletjes. Het zijn vaak de beschadigingen aan de plant die erop wijzen dat er een spint op de plant aanwezig is. Deze ziekte is gelukkig wel goed te bestrijden en er zijn meerdere dingen die je er tegen kunt doen.

Schade aan de plant

Zoals gezegd, de spint is voornamelijk te herkennen aan de schade die ze veroorzaken aan een plant. Spint zit vaak onderop het blad, waar het gaatjes prikt om zo de voedingsstoffen van planten te kunnen absorberen. Dit veroorzaakt aan de bovenkant van het blad bruine puntjes. Na verloop van tijd zal het blad geel worden en van de plant vallen door gebrek aan voeding. Het is onwaarschijnlijk dat een plant in zijn geheel sterft door een infectie van spint. Alleen bij een uitzonderlijke grote spint kolonie kan de plant het begeven. Wel laat de spint, net zoals de grotere spinnen, vaak een spoor van webben achter. Dit is niet direct schadelijk voor de plant het maakt de plant er natuurlijk niet mooier op. 

Spint ongedierte bestrijden

Behandeling

Het behandelen van spint kan lastig zijn. Is de spintplaag nog niet heel groot op de plant, haal dan de geïnfecteerde bladeren weg en let er hierbij op dat je niet de gezonde bladeren infecteert. Ook kan het helpen om de planten te besproeien met koud water. Een huis, tuin en keuken oplossing is het toevoegen van 2% handzeep en 1% spiritus aan het watermengsel en hiermee de plant te besproeien. De spint kan zich extreem snel voortplanten, het is dan ook heel belangrijk dat niet alleen de volwassen beestjes worden bestreden, maar ook de eitjes. Besproei en controleer de plant dan ook een aantal keren per week tot de ziekte weg is. Werkt dit allemaal niet, kijk dan naar een biologisch bestrijdingsmiddel. 

Oorzaak

Spint geeft de voorkeur aan een warme en droge omgeving, waarin ze beter kunnen voortplanten. Oude potgrond is een goede plek om een nest te maken voor de spint, evenals planten die wat minder gezond zijn en dus minder weerstand kunnen bieden. Spint komt op dezelfde manier het huis binnen als de meeste andere ziektes; via tocht, kleding of huisdieren. 

Voorkomen

Een hoge luchtvochtigheid en niet al te hoge temperatuur zijn twee dingen die het minder aantrekkelijk maken voor de spint om zich op je plant te vestigen. Zo nu en dan je plant met water besproeien is dus geen slecht idee. Ook de potgrond eens in de paar maanden vervangen of de plant verpotten kan helpen in het voorkomen van spint. 

Verder lezen

    ... ...