Witte Vlieg

De witte vlieg is één van de weinige insectenziektes die goed te zien is met het blote oog. Nadat ze zich verpopt hebben als larve veranderen ze in kleine witte vliegjes van zo'n 1mm - 3mm groot. Deze witte beestjes zitten voornamelijk aan de bovenkant van de plant, op de jonge bladeren. Als er een grote hoeveelheid witte stipjes aanwezig is op de plant zal je een witte wolk zien opstijgen van de plant als je eraan schudt!  Mede daarom is de witte vlieg een goed herkenbare ziekte. 

Schade aan de plant

De witte vlieg steekt in de bladeren van de plant om zo voedingstoffen te onttrekken. Dit veroorzaakt gele bladeren die uiteindelijk afvallen door gebrek aan voeding. Ook heeft de witte vlieg giftig speeksel dat de plant kan aantasten. De witte vlieg kan ook verantwoordelijk zijn voor het verspreiden van virussen in de plant. Als laatste laat de witte vlieg ook honingdauw op de bladeren van de plant achter. In dit kleverige goedje kunnen zich schimmels vormen die de plant beschadigen. De witte vlieg kan dus op verschillende manier schade veroorzaken aan de plant en moet daarom zo snel mogelijk bestreden worden.

Behandeling

De bestrijding van witte vlieg is helaas redelijk lastig. Je kunt proberen de witte vliegjes van de plant af te spuiten met een krachtige straal koud water, zorg er hierbij voor dat je ook de poppen en eitjes onderin de plant meeneemt, maar dit werkt alleen als de kolonie nog relatief klein is. Werkt dit niet dan is chemisch bestrijden met bijvoorbeeld Pokon Bio Tegen Hardnekkige Insecten de laatste oplossing.  

Oorzaak

De witte vlieg komt voor op plekken waar de luchtvochtigheid niet zo hoog is, en ze geven de voorkeur aan temperaturen boven de 20 graden. Een plant raakt vaak geïnfecteerd met witte vlieg als het gedurende de zomer een tijd buiten staat. Let er dus op als je de plant weer naar binnen haalt of deze witte vlieg heeft. 

Voorkomen

Doordat de witte vlieg zich vliegend kan verspreiden is het lastig te voorkomen. Je kunt af en toe je plant nat sproeien, hier houdt de witte vlieg niet van. 

Heb je geen witte vlieg op je plant, maar bijvoorbeeld zwarte of groene puntjes of witte bolletjes/stippen? Op deze pagina vind je de verschillende ziektes die je plant kan hebben. 

Verder lezen

    ... ...